Članak

NIKŠIĆ, IZDAJA I MEĐUNARODNA UVJERAVANJA Preuzima li Schmidt ekskluzivitet odlučivanja u ime Bošnjaka i ulogu 'političkog tate' trojkaša

Današne dogovaranje s HDZ-om i Nikšićeva rečenica nakon tog sastanka zapravo ponajbolje opisuje stanje duha unutar trojka plus koalicije

Piše: Rasim Belko


Imamo uvjeravanja iz međunarodne zajednice da će visoki predstavnik Christian Schmidt reagovati i deblokirati proces formiranja Vlade FBiH, poručio je večeras predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u Centralnom dnevniku Face televizije. 

Uzmemo li ovu izjavu u korelaciji sa Odlukom Ustavnog suda BiH da su oktobarske odluke Schmidta u skladu u Ustavom Bosne i Hercegovine, jasno je da se na 51 posto teritorije Bosne i Hercegovine očigledno više ne pitaju građani ove zemlje. 

Schmidt je svojim oktobarskim nametima odlučio da ekskluzivitet na odlučivanje u ime bh. Hrvata ima HDZ, odnosno Dragan Čović. Očigledno je da međunarodna zajednica sada forsira rješenje u kojem će ekskluzivitet na pravo odlučivanja u ime Bošnjaka imati Christian Schmidt. 

Prizivaju ga stranke sarajevske trojke i njihovih satelita, koje u nemogućnosti dogovora SDA i zbog činjenice da uprkos grupisanju nemaju politički kapacitet u Schmidtu vide “političkog tatu” koji će ih zaštititi od SDA i člana rukovodstva FBiH Refika Lende. 

U pokušaju da se nametne odluka koja će ih dovesti na vlast trojka i njen kandidat za federalnog premijera Nermin Nikšić ne prezaju ni od apsolutnog gaženja principa za koje su se prije svega nekoliko mjeseci borile. Sadašnje njihovo ponašanje apsolutni je dokaz licemjernosti njihove politike, koja zapravo ide preko linije prihvatljivog. 

Današne dogovaranje s HDZ-om i Nikšićeva rečenica nakon tog sastanka zapravo ponajbolje opisuje stanje duha unutar trojka plus koalicije. A Nikšić je na press konferenciji poručio: “Navikli smo da smo izdajnici”. 

Odluke koje su do sada donijeli u obnašanju vlasti na državnom nivou apsolutno dokazuju te Nikšićeve riječi. Podržali su izbor kadrova s crne liste, a početak djelovanja Vijeća ministara pokazao je da su takozvane nove snage zapravo podaničke snage, uvezane za neke skrivene ciljeve. 

Dokaza je mnogo, od toga da šef diplomatije daje signal Hrvatskoj da odlučuje o Izbornom zakonu u BiH, ne smije reći da je Hrvatska agresor na BiH uprkos međunarodnim presudama. Ministar odbrane Zukan Helez ovlasti zamjenika iz HDZ-a koji potom sa Borjanom Krišto povuče s dnevnog reda odluku o nabavci, skoro pa donaciji, američkih helikoptera. 

Na državnom nivou donose se političke odluke ozbiljne težine, na federalnom nivou se zapravo čuva ta država, šta god neko mislio. Jer, Federacija BiH je finansijski nukleus ove države, a svaki politički dogovor direktno se reflektuje i na cjelokupnu državu. Jer, entitet FBiH je prostor na kojem bitišu i ljudske i političke snage odane Bosni i Hercegovini. 

A kakve su vratolomije spremni u pokušaju dolaska na pozicije učiniti unutar trojke i satelita, pokazala je NSRs, gdje su Dodiku omogućili četiri delegata i gdje neke sporne odluke vlasti u Rs podržavaju SDP-ovi kadrovi. 

Nikšić i njegovi partneri bi stoga trebali progledati i međusobno potražiti razloge zašto ih se u bh. javnosti vidi kao izdajnike. Da ih malo podsjetimo, u ljeto prošle godine su se nametali kao pokretači otpora Schmidtovim nametima, pokušali otjerati jednog od članova Predsjedništva BiH s tog skupa, a ni godinu poslije su veći zagovornici Schmidtovih nametanja od HDZ-a prije oktobra. 

Politička magla više nije roba koju trojka i njihovi partneri mogu prodavati. Jer, nisu više na nivou Kantona Sarajevo, gdje se nakon podizanja te njihove magle polako uviđaju dugovi i repovi trojkaške vlasti. 

Dugovi koje bi ovoj državi mogli napraviti na nivou BiH i Federacije mnogo su veći od tih kantonalnih. Jer, onog trenutka kada Čoviću i Miloradu Dodiku isporuče antidržavna rješenja, njihova misija bit će završena. 

Zato oni i jesu izdajnici. Izdajnici koji su u nekoliko mjeseci političke vrteške s HDZ-om i SNSD-om pokazali do koje mjere su spremni ići u isporučivanju države. Taj osjećaj im neće saprati politički tata, što će po američkom diktatu nametnuti odluku kojom će Bošnjake (državotvorni narod) skloniti u kut. 

Odlukom Nijemca po američkom receptu tek će se u narodu rasplamsati osjećaj da je država Bosna i Hercegovina na prodaju. 

A to vodi u neki novi put. Put borbe protiv vezira i vazala. Put koji nikome ne treba. 

#BiH #RasimBelko #FederacijaBiH #NerminNikšić #ChristianSchmidt