Članak

PREDAVAČ I NA POLITIČKOJ AKADEMIJI STRANKE Vukoja bio kandidat HDZ-a za Dom naroda PS BiH na istoj listi sa Čovićem 2019. godine

U biografiji Marina Vukoje nema ni dana radnog iskustva u pravosuđu niti pravosudnim institucijama.

Piše: Amra Vrabac 

Kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH Marin Vukoja 2019. godine je bio na jednoj od listi HDZ BiH za Dom naroda PS BiH. Vukoja je bio na listi koju je predvodio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Upravo je Čović i izabran 2019. godine u Dom naroda. Na istoj listi bila je i Borjana Krišto, Renata Paškalj i Danijel Nikolić.

I dok Čović tvrdi da Vukoja nije član stranke nesporno je da je povezan za HDZ-om, jer se 2019. godine našao na listi za Dom naroda PS BiH. 

Vukoja je 2014. godine bio predavač na Političkoj akademiji HDZ-a zajedno sa Robertom Vidovićem, nekadašnjim ministrom prometa i komunikacija iz HDZ-a. Vukoja je držao predavanje na temu „Rad biračkih odbora“ i „Aspekti izbornog zakonodavstva“. Tada je bio sekretar Doma naroda PS BiH. I pred Opće izbore 2010. godine Vukoja je održao predavanje na Političkoj akademiji i to na temu „Ustavno-pravni poredak BiH“, u svojstvu sekretara Doma naroda PS BiH.

Da uživa veliku podršku predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića pokazalo se i u posljednjim izjavama oko izbora ustavnog sudije. Čović je kazao da očekuje da upravo Vukoja bude imenovan za ustavnog sudiju, te da je takav dogovor postignut sa predstavnicima međunarodne zajednice. 

Kazao je kako će Vukoja u Ustavnom sudu BiH zamijeniti Matu Tadića koji je bio Hrvat, te da takav omjer snaga treba ostati. 

"Puna potpora Vukoji, a on nije član stranke niti se ikada prikazivao kao član stranke. Vidite ko čini sudije Bošnjake u Ustavnom sudu. To su dopredsjednici SDA. Mi smo to izbjegli. Da neko kaže da će se sud dati HDZ-u ili Čoviću, odgovorio sam da smo i do sada imali dva predstavnika Hrvata u tom sudu", kazao je Čović prošle sedmice.

U biografiji Marina Vukoje nema ni dana radnog iskustva u pravosuđu niti pravosudnim institucijama, a ukoliko bude izabran u Ustavnom sudu BiH trebao bi odlučivati o najsloženijim pitanjima i usklađenosti s Ustavom BiH. 

#BiH