Članak

PARLAMENT Na prijedlog kažnjavanja djela protiv suvereniteta BiH Kojić se krstio, Kožul već sve poslao u zatvor!

Poslanici će se na današnjoj sjednici trebali razmatrati i ovaj prijedlog zakona, uz negativno mišljenje Komisije, o kojem će se izjašnjavati.

(Patria) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas razmatra principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Poslanici će se na današnjoj sjednici trebali razmatrati i ovaj prijedlog zakona, uz negativno mišljenje Komisije, o kojem će se izjašnjavati.

Dunović je tokom obrazlaganja kazao da je Ustavnopravna komisija ustanovila da ovaj prijedlog nije u sjladu sa Ustavom Bih, ali nije rečeno na onosvu čega je to zaključeno.
„Mogu reći da ustavnopravna komisija smatra da je narušavanje Ustava u skladu sa Ustavom. Suverenintet je definisan u preambuli Ustava i ako neko ima problem s ovim zakonom on negira suverenitet. Želim da čestitam većini koja očito misli da i ono što je u Ustavu shvata kao protuustavno, jer baš me zanima kojim članom Ustava je povrijeđen Ustav“, kazao je Dunović.

Predrag Kožul (HDU) kazao je da treba pažljivo pročitati prijedlog.

„Šta ćemo sa OHR-om, ambsadama, emisarima američke komisije, Venecijsnkom komisijom koje su sudjevlova, i sudjelovat će u donošenju ustava i drugih akata BiH“, kazao je Kožul kazavši da ako se usvoji ovo danas svi mogu u zatvor.

Zlatan Begić (DF) kazao je Kožul nije upravu.

„Stvar je ozbiljnosti iznjeti ovakve kvalifikacije. Svaki subjekt i međunaronog i unutrašnjeg je dužan poštivati suverenitet. Kožul je pomiješao prijenos suvereniteta. Sve se odnosi i na visokog predtavnika kada on npr. s predsjednicima susjednih država razgovara o izmjenama Ustava“, kazao je Begić.

„Dok je Dejtona bit će i Aneksa 10, jer bez Dejtona nema ni Aneksa 4“, istakao je Begić napominjući da se svi sudionici moraju držati vladavine prava, jer mi ne prenosimo ni na kog suverenitet ako razgovaramo s EU“, istakao je Begić te dodao:

Milorad Kojić (SNSD) kazao je da se kao pravoslavac prekrstio kada je pročitao prijedlog.

„Samim poptisom Sporazuma o priduživanju obevazali smo se da ćemo slijediti evropsko pravo. Vi znate da ni danas u EU nije postignut konsenzus da li zakoni na nivou EU ili nacionalni imaju primat. To je na sudu“, kazao je Kojić te dodao da zna da njima smeta Milorad Dodik.

"Vama smetaju paralelne specijalne veze sa Srbijom, ali vi ovim zakonom blokirate put BiH ka EU", kazao je Kojić.

Zastupnici NIP-a Miji Karamehić-Abazović nije bilo jasna šta znači 'zajno prenošenje suvereniteta', Zlatan Begić je kazao da to može pitati svog stranačkog šefa Elmedina Konakovića.

"Svaka vrsta populizma je ovdje dozvoljena i svega sam se nagledao. Ovdje ima više glumica nego u Narodnom pozorištu. Da su malo oubiljniji mogao bi biti i hororo, a ovako je samo tragi komedija. Mi tražimo da se poštuje suverena volja, a koja podarzumijema implementacije zakona, a usvojenih u institucijama uključujući i zakone koje usvajamo iz EU", dodao je Begić.

"Ne smijete ovo podržati od Dodika, jer čuvate koaliciju, pa krenete podsmijehom i cikom, a vama smeta u uvjetima ošteg napada na suverenitet vama smeta DF i Željko Komšić, koji se bore da sačuvaju BiH. Imamo mi zavničnike u ovoj zemlji koji sa predstavnicima međunarodne zajednice dogovaraju rješavanje državne imovine i to je narušavanja suvereniteta!", istakao je.

Predložena dopuna zakona predviđa da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Takođe, definiše da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava, suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi ustav, zakone, odluke i druga akta.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH danas nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

 

#BiH