Članak

Predstavnici SNSD-a u UO Centralne banke BiH pokušavaju Razvojnu banku FBiH pretvoriti u fond!

Pitanje statusa Razvojne banke povlači se od kako su u Upravni odbor CBBiH imenovani Dragan Kulina i Radomir Božić, a predloženi od strane Milorada Dodika.

(Patria) - Predstavnici SNSD-a imenovani u Upravni odbor Centralne banke BiH na sve načine pokušavaju izbaciti Razvojnu banku FBiH iz sistema izdvajanja obavezne rezerve u kojem je od 2008. godine. 

To suštinski znači pretvaranje Razvojne banke FBiH u fond, na isti način kako je u Rs-u organizirana IRB koja radi preko komercijalnih banaka.. To dalje znači da bi Razvojna banka izgubila svoj SWIFT kod, ne bi mogla plasirati povoljne kreditne linije direktno korisnicima (prije svih malim i srednjim preduzećima), a ako bi to išlo preko komercijalnih banaka značajno bi utjecalo na korisnike. Ujedno dovelo bi se u pitanje kompletno poslovanje Razvojne banke koje je nepromijenjeno od 2008. godine.

Navodno, kako otkrivaju naši izvori iz CBBiH razlog tome krije se u namjeri predstavnika iz Rs-a da ospore finansiranje poljoprivredne proizvodnje u FBiH, investicijskih projekata i svih koji koriste povoljne kreditne i garantne linije Razvojne banke FBiH.

Pitanje statusa Razvojne banke povlači se od kako su u Upravni odbor CBBiH imenovani Dragan Kulina i Radomir Božić, a predloženi od strane Milorada Dodika.

Pitanje Razvojne banke na sjednicama Upravnog odbora u posljednjih dva do tri mjeseca se intenziviralo, pritisci jačaju, pa se u pitanje rješavanja ovog problema uključila i Agencija za bankarstvo FBiH, a i sama Razvojna banka FBiH.

Nakon pribavljenih mišljenja, nastavljeni su pritisci, a navodno ima i izgovorenih teških riječi od strane jednog člana UO CBBiH imenovanog od strane SNSD-a.

Inače, jačanjem ovih pritisaka, intenzivira se i pritisak medija iz Rs-a na guvernera Senada Softića i njegovog ostanka na čelu Centralne banke BiH.

Softić: Rastu pritisci 

Softić u svom mandatu radio je na uspostavljanju registra računa fizičkih lica na nivou BiH, a čemu se Rs protivila žestoko. Ti registri pomažu transparentnosti ukupnog bankarskog sistema i sprečavanja raznih nezakonitosti kao što je pranje novca i drugo.

Dodatni pritisak Softiću stvara priča oko kupovine dijela parka Hastahana, čiji se epilog tek očekuje, ali i pritisak za kupovinu objekta na Palama zaustavljen upravo od strane Softića.

(A.Č.Z.)

#BiH #CentralnaBankaBiH #SenadSoftić #DraganKulina #RadomirBožić