Članak

BEĆIROVIĆ POŽURIO - POTVRĐENO ZA NAP: Ustavni sud zaprimio zahtjev za ocjenu ustavnosti, ali bez komentara na prekršenu proceduru

Podsjećamo, portal Istraga.ba jutros je objavio analizu po kojoj će Bećirovićev zahtjev biti odbačen kao nedopustiv. 

(Patria) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 21. februara 2023. godine primio zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim se traži ocjena ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti („Službeni glasnik Republike srpske“ broj 16/23).

Odgovoreno je ovo na upit Agencije Patria o zahtjevu Bećirovića, no, na drugo pitanje koje smo im uputili nisu mogli odgovoriti. 

A pitanje se odnosilo na činjenicu da je Bećirović zahtjev za ocjenom ustavnosti podnio prije neko je Zakon o nepokretnoj imovini Rs stupio na snagu. 

"S obzirom da Zakon još nije stupio na snagu molim da se izjasnite o sudbini takvog zahtjeva?", glasilo je pitanje, a iz Ustavnog suda odgovaraju: "Na Vaše drugo pitanje ne možemo dati odgovor budući da bi time prejudicirali našu konačnu odluku u ovom predmetu".

Podsjećamo, portal Istraga.ba jutros je objavio analizu po kojoj će Bećirovićev zahtjev biti odbačen kao nedopustiv. 

"“Zahtjev nije dopustiv ako postoji neki od sljedećih slučajeva: … g) osporeni akt nije na snazi”, piše u članu 19 Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navedeno je u tekstu portala Istraga.ba. 

Patrija je u više navrata upozoravala da je jedini koji može reagovati i poništiti zakon prije nego stupi na snagu visoki predstavnik Christian Schmidt. No, Schmidt je ostao nijem, za razliku od prvog pokušaja usvajanja sličnog zakona, a s obzirom da je izvjesno da od Bećirovićeve apelacije neće biti ništa, neko drugi među ovlaštenim podnosiocima morat će to učiniti, kako Rs ne bi uspjela u namjeri da otme imovinu države Bosne i Hercegovine. 

#BiH