Članak

Rat u Ukrajini će koštati Njemačku 160 milijardi eura do kraja godine

Njemačka industrija bi trebala platiti oko 40% više za energiju 2023. nego 2021. godine

(Patria) - Rat u Ukrajini će koštati njemačku privredu oko 160 milijardi eura, ili oko 4% njene bruto domaće proizvodnje u stvaranju izgubljene vrijednosti do kraja godine, rekao je šef Njemačke
industrijske i trgovinske komore ( DIHK), prenosi Reuters.

To znači da će BDP po glavi stanovnika u najvećoj evropskoj ekonomiji biti 2.000 eura manji nego što bi inače bio, rekao je šef DIHK-a Peter Adrian za „Rheinische Post“. Industrija čini veći udio u privredi u Njemačkoj nego u mnogim drugim zemljama, a sektor je najvećim dijelom energetski intenzivan, što znači da su njemačke kompanije posebno teško pogođene porastom cijena energije, koje su prošle godine dostigle rekordne vrijednosti u evropi.

Njemačka industrija bi trebala platiti oko 40% više za energiju 2023. nego 2021. godine, prije krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, objavila je studija Allianz Trade prošlog mjeseca. 

„Izgledi rasta za 2023. i 2024. godinu su stoga niži nego u mnogim drugim zemljama“, rekao je Adrian, dodajući da je to bio slučaj i prošle godine.

Njemačka, koja se desetljećima oslanjala na relativno jeftin ruski plinovodni plin, sada ima posebno visoke cijene energije u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju vlastite rezerve prirodnog plina, dok Francuska ima obilje nuklearne energije.

„Cijena gasa je oko tri do pet puta viša nego u Sjedinjenim Državama“, rekao je on, dodajući da je struja četiri puta skuplja nego u Francuskoj. 

#Svijet