Članak

NE ŽELIMO KOMPROMISE Schmidt se zbog HDZ-a preračunao, sad od Bošnjaka traži novu žrtvu na teret Bosne!

Zato se i Vi Schmidte i Vaši partneri i nalogodavci od Escobara pa nadalje okanite prljavog posla.

Piše: Rasim Belko 


Nadamo se da će gospodin Aleksandar Vučić promijeniti politiku. Nadamo se da će Srbija i Vučić odabrati Evropu umjesto Rusije. Nadamo se da će Zoran Milanović odustati od svojih stavova o blokadi Ukrajine. Nadaju se i ovo i ono međunarodni predstavnici Zapada u pokušajima da umole svoje partnere na Balkanu i okrenu ih zapadnim vrijednostima. Ali od toga nema ništa. Vučiću se više i ne nudi kompromis, njemu se ide na noge i predlažu povlastice kako bi išao tamo gdje idu civilizirani.

U Bosni i Hercegovini jedina strategija koju taj zapadni svijet nudi zove se kompromis! Ali, ne kompromis oko toga da se usvoji državna imovina, da se zaustave politike kreirane u vihoru agresije. Ne traži se kompromis kako bi bile ukinute dvije škole pod jednim krovom, niti se od Dodika traži da kompromisno Bošnjacima i drugima u entitetu Republika srpska omogući da govore jezikom koji hoće. I tako unedogled. Secesionističke i retrogradne politike u ovoj zemlji se kontinuirano miluju i uvažavaju još od Dejtona.

Kompromis se traži tamo gdje su Bošnjaci i oni koji neće da budu konstitutivni, ali hoće Bosnu i Hercegovinu uređenu po modelu razvijenih zapadnih zemalja. Od tih struktura se traži da trpe i odustaju od prodržavnih politika, kako bi u Bosni i Hercegovini bio sačuvan nakaradni mir a međunarodna zajednica pričala kako je eto nešto napravila. No, Bošnjaci su do sada dali i previše kompromisa i podnijeli previše žrtve kako bi njihovi politički neprijatelji i neprijatelji Bosne i Hercegovine pronašli ljubav ka zajedništvu i državi. Ali od toga nije bilo ništa.

Svaki put kada bi bošnjačke političke strukture pristale na kompromisno rješenje hegemonističke politike Beograda i Zagreba bi odanim političkim garniturama u BiH naredile da traže nove. Tako smo zbog kompromisa došli do zida. Dalje može, ali u podjelu Bosne i Hercegovine. Na tome se očito radi sve agresivnije. Na tome su sve očiglednije uigraniji Zapad i naš komšiluk.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas nas poziva, pardon, poručuje nam da moramo praviti “bolne kompromise i podnijeti političke žrtve” kako bi eto Bosna i Hercegovina krenula naprijed ka EU i omogućila mladim ljudima bolji život.

Stoga pitanje za visokog predstavnika - je li Vas stid?

POVEZANI TEKST 

MIRUJE I TUŽILAŠTVO Državna imovina u fokusu PIC-a, a davno je Schmidt rekao 'uskoro ću nešto uraditi'

Jer, vi ste visoki predstavničke umjesto kreiranja politike da ova država bude napredna odlučili da umjesto građana Bosne i Hercegovine odlučujete da bude zarobljena srednjovjekovna nahija Beograda i posebno Zagreba. Gospodine Schmidt vi ste jednima ispunili najveći dio snova o političkoj kontroli nad Bosnom i Hercegovinom, a drugima niste ni pomislili nešto mijenjati. Nastavite li ono što ste počeli ovdje neće biti moguće živjeti. Barem ne s onima koji vijekovima žive i ne prave kompromise s civilizacijskim vrijednostima, naprotiv uvijek su u ogromnoj većini na pravoj strani historije.

Zato ste upravo te, prodržavne građane i jedan cijeli narod pokušali utjerati u suru kako bi vama bliski ili bliži imali punu političku kontrolu. Nema više kompromisa oko onog što državu čini državom i što državu čini naprednom, evropskom državom. Dosta ih je bilo!

I neće više olako proći ni ono što ste 2. oktobra pokušali uraditi nametanjem svojih viđenja demokratije, koja su dalja od Putinovih. U pokušaju da Zagrebu i Draganu Čoviću omogućite punu političku kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom napravili ste kardinalnu grešku. Jer ste nakon informacije da Bakir Izetbegović gubi izbore bili uvjereni da se u bošnjačkom narodu pravi novi, Čoviću i Zagrebu odani politički front. A onda ste nametnuli Izborni zakon zbog kojeg bi Federacija, a posredno država Bosna i Hercegovina mogla biti u daleko većoj blokadi od one u kojoj je drži po vama legitimni crnolistaš iz Busovače Marinko Čavara!

Izgubili ste tako gospodine Schmidt povjerenje velikog broja pripadnika bošnjačkog naroda ali i ostalih građana. Jer ste ignorisali presude Evropskog suda za ljudska prava, a onda su vaši zapadni šefovi udarili na temelj ove zemlje, Ustav i Ustavni sud, kako vaše odluke ne bi bile srušene.

POVEZANI TEKST 

Schmidt će morati dopuniti odluku kako bi borbu za 13 delegata učinio besmislenom, a učešće u vladi nesigurnom

Od koga vi onda Schmidte tražite kompromis i političku žrtvu? Mislite li pod tim na Milorada Dodika, kojem ste dopustili da se igra s ovom državom, njenom imovinom i njenim progresom ka EU i blokadom puta ka NATO-u! Čije to sada poruke osuđujete i kome poručujete da nije vrijeme za političke manevre? SDA-u? Zašto vam to smeta SDA, koja u svim godinama u kojima je vladala nije predložila da Iran ili Turska okupiraju bosanske rijeke, bosansku zemlju ili šume?

Pravo na kompromis ste izgubili onda kada ste odlučili da neki budu jednakiji među jednakim! Zato više kompromisa nema! Zato Vam više i ne vjerujemo i sumnjamo da ciljate na potlačivanje Bošnjaka!

Ne treba nama ni kompromis niti bilo kakva slična politička zavrzlama. Nama treba ono što uživaju građani razvijenih zemalja, zakoni po mjeri države i čovjeka.

Zato se i Vi Schmidte i Vaši partneri i nalogodavci od Escobara pa nadalje okanite prljavog posla. Već ste izazvali kontraefekat, problem će veći nastati kada u Sarajevu izazovete kontrapolitike!

#BiH #MiloradDodik #OHR #DraganČović #BosnaIHercegovina #RasimBelko #ChristianSchmidt #Kompromis