Članak

MIRUJE I TUŽILAŠTVO Državna imovina u fokusu PIC-a, a davno je Schmidt rekao 'uskoro ću nešto uraditi'

Ali s obzirom da su u ovoj zemlji do sada najbolje prolazili oni koji su blokirali i prijetili secesijom

Piše: A. Čorbo-Zećo


Pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine bila je jedna od tema Upravnog odbora PIC-a. U komunikeu jasno navedeno šta se očekuje od BiH. Podsjećajući na nastojanja visokog predstavnika da pokrene parlamentarni proces u cilju rješavanja pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, Upravni odbor PIC-a poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da se angažira i da bez daljnjih odlaganja usvoji zakon kojim se regulira ovo pitanje. 

Rješavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. I bez obzira koliko Milorad Dodik tražio zatvaranje OHR-a jasno je da bez ispunjavanja uslova 5+2 to se neće dogoditi. Ključno iz komunikea valja prepoznati u dijelu rečenice kada se podcrtava da se ovo pitanje mora riješiti u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

No, na desetine slučajeva pokrenuto je na sudovima u BiH zbog pokušaja prisvajanja državne imovine, unatoč presudama Ustavnog suda BiH. Pokušaj visokog predstavnika Christiana Schmidta da oformi radnu grupu koja će preporučiti kriterije za državni zakon, ostao je samo na pokušaju. 

Suštinski razlog je što vladajuća elita RS smatra kako je Bosna i Hercegovina “sastavljena od entiteta”, da se radi o “zajednici”, ne državi, i kao takva nema pravo na imovinu. I to, nekažnjeno prolazi, što se zloupotrebljava i u Federaciji BiH.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije smoglo snagu da procesuira nekoga u BiH zbog nepoštivanja presuda Ustavnog suda BiH, ali to ne treba čuditi nikoga s obzirom da je duboko politički ovisno. Skoro svako imenovanje aminuje politika, kao što je slučaj i sa posljednjim imenovanjem glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića. 

Podsjećamo, da je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, neustavnim su 2020. i 2021. godine već proglašeni i zakoni kojim se dozvoljava upis šumskog i poljoprivrednog zemljišta. Iz OHR-a su više puta naglasili da "državnom imovinom može raspolagati samo država Bosna i Hercegovina kao njen titular".

Upozoravaju da je "ništavno" svako raspolaganje imovinom koje je izvršeno suprotno Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Dodaju da se time "ugrožava vladavina prava, narušava pravna sigurnost i sigurnost poslovanja, što su odlučujući faktori koji se uzimaju u obzir prilikom donošenja svake odluke o ulaganju".

Ali, poslije toga ništa se ne dogodi. Milorad Dodik i dalje radi po svojoj staroj praksi, a sada uslovljava formiranje Vijeća ministara BiH ukoliko se odobre projekti izgradnje HE Buk Bijela i Aerodrom Trebinje. To će apsolutno biti nemoguće ukoliko se prije toga ne riješi pitanje državne imovine, jer su i vode državna imovina, također je utvrdio Ustavni sud BiH.

Ali s obzirom da su u ovoj zemlji do sada najbolje prolazili oni koji su blokirali i prijetili secesijom, bojim se da bi i ovoga puta mogli doći u istu situaciju. Jer davno je bilo kada je Schmidt poručio da će 'uskoro nešto učiniti po pitanju državne imovine', ali nije učinio ništa. Baš kao što nije učinio niti jedan potez koji se tiče problema u Republici Srpskoj. Federacija je u njegovim prioritetima i to na način da podilazi politici HDZ-a.

Koliko ćemo još čekati da se ovo krucijalno pitanje riješi niko ne zna, ili, ipak zna, ali o tome šuti!

#BiH #OHR #DržavnaImovina #ChristianSchmidt