Članak

JEL’ AMERIKA BEZ STRATEGIJE Ponesi Palmeru kompromis kući, nama ostavi parče civilizacije

Jer, kompromis s takvima neće donijeti konačno rješenje za izborni sistem BiH, a to znači da nova kriza kuca pred svake naredne izbore. 

Piše: Rasim Belko 

Kriza unutar bosanskohercegovačkog društva još nije prišla svojoj ciljnoj liniji, iako nas, istina prvobitno međunarodnjaci, nastoje uvjeriti da su blizu nečega što bi moglo smiriti nanovo rasplamsane strasti. 

Scenario, receptura, rat za pat, odveć je viđena strategija u rukama onih koji u Bosni i Hercegovini kreiraju promjene koje suštinski ne mijenjaju ništa, a izazivaju političke tsunamije i havarije od kojih se oporavljamo i po pola decenije. 

U sumrak sage o srbijanskim parama u američkoj diplomatiji, predstavnik te diplomatije Matthew Palmer, prvoprozvani u aferi, nastojeći saprati ljagu potkupljivosti potcrtava da ne postoji američki plan za bosanski izborni zakon, da se stranke moraju dogovoriti i naravno uz kompromis!

Da nisam rođen u ovoj zemlji možda bih vjerovao u mitomansku laž o partijskom dogovoru i kompromisu. Ali još mi je teže povjerovati da je demokratska administracija predobro upućenog Joea Bidena u Bosnu i Hercegovinu poslala specijalnog emisara za izbore, a da se to desilo bez nekog plana i rješenja koje treba postati faktičko stanje. Tako su to barem radile Demokrate iz vremena kada je Biden bio jedan od najvećih prijatelja BiH u svijetu. Što bi sada bilo drugačije. 

Ili Palmer ne govori istinu ili diplomatski mulja svojim šefovima dok lovi u mutnom. No, uzmimo da govori istinu i da zaista Ameri vođeni Demokratama nemaju nikakav plan za izbornu reformu u BiH. U tom slučaju gospodo Demokrate, Ameri, prijatelji, vrijeme je izbornom reformom popraviti bugove, političke i diplomatske iz Ohija, iz one 1995. godine kada ste moju agresijom razorenu Bosnu i Hercegovinu natjerali da pristane na neprihvatljiv, ali potreban mir. 

Ne treba nama ni kompromis niti bilo slična politička zavrzlama. Nama treba ono što uživaju građani razvijenih zemalja, zakoni po mjeri države i čovjeka. Ovaj izborni isto tako. Umjesto kompromisa vrijeme je da se američka administracija oduži građanima Bosne i Hercegovine bez obzira kako se ko od njih izjašnjavao. 

U suprotnom, neka se čuje: “Suspend the mission”. Jer novi Holbruci i nova izvinjenja neće moći nikoga razuvjeriti da američka administracija nije iznevjerila Bosnu i Hercegovinu nakon svega. A nakon 1995. godine ne znam ima li Washington pravo iznevjeriti one koji žele normalnu, razvijenu i uređenu BiH. 

Dakle, nemojte o kompromisu gospodine Palmeru. Ovo je bila uređena država prije mnogih koje bi da je danas uređuju. Nema potrebe da se petljaju, samo nam pomozite da u institucije sistema BiH apliciramo tekovine i vrijednosti demokratije i razvijenih društava i mi ćemo vam biti vječno zahvalni. To što sada nudite je otprilike na istom nivou kao da ja vama u SAD ponudim da tamnoputim Amerikancima dozvolite glasanje u dvije trećine država, a u ostalim zabranite. 

Kompromis je savršena mađioničarska forma politike za mase i narode, dok političke elite produžavaju svoje bivstvovanje na istim matricama kao i ranije. E zato se nama ovdje gade kompromisi i rezultati istih svih ovih godina. 

Stoga, mister Palmer, 'ajde kanite se i kompromisa i bacanja magije kako Amerikanci hodaju svijetom bez planova, a zovu ih emisari. Vrijeme je da prvo očistite izborne felere iz Ohija, a onda s Evropljanima u te dogovore implementirate presude najvišeg evropskog suda. To je zdravorazumski, za razliku od kompromisa sa nacionalistima, secesionistima, sljedbenicima fašizma, zločina, krvoločnih zločinaca i ko zna sve kakvih akrapa iz naših evropskih i balkanskih prošlosti. 

Jer, kompromis s takvima neće donijeti konačno rješenje za izborni sistem BiH, a to znači da nova kriza kuca pred svake naredne izbore. 

Identično činjenici koja se posljednjih godinu dana dešava u Bosni i Hercegovini. Svjesni da će međunarodne diplomate nuditi kompromisne izlaze naši aktuelni prvaci zauzeli su crtu, liniju s koje ne žele pomaći, a na kojoj će teško dogovoriti išta korisno za građane i narode Bosne i Hercegovine. 

Jer, obistine li se tvrdnje da SAD nema strategiju, znamo li već da su brojni Evropljani otvoreni za saradnju s Rusijom, civilizacijska mapa koju su neki znani Amerikanci crtali po šahovskoj ploči otići će zauvijek u prošlost. U takvom raspletu Bosna i Hercegovina i definitivno će zapeti s istočnjacima koje predvode Rusi i Kinezi, a tada nam ni izbori ni izborne reforme neće važiti, jer na istoku su izbori malo drugačiji nego na zapadu. 

#BiH