Članak

MAGIJA BROJA 13 Schmidt nije otklonio blokade u formiranju Vlade FBiH

Inače, po Schmidtovoj odluci Dom naroda FBiH će se popunjavati po popisu iz 2013. godine.

(Patria) - Danas će se i definitivno znati ko će to činiti domove naroda u Parlamentu FBiH.

Svi pokušavaju doći do magičnog broja 13, i bez obzira što Dragan Čović tvrdi da nije važno hoće li npr. SDA imati 13 delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, pravni stručnjaci podcrtavaju da je to itekako bitno. Posebno u svjetlu tvrdnji Christiana Schmidta koji se voli pohvaliti da je nametnutim rješenjima otklonio blokade.

Međutim, što se tiče imenovanja Vlade FBiH definitivno nije.

„Ako je nezaobilazan u vlasti onaj politički subjekt koji ima 13 i više delegata u jednom klubu, ista pravila vrijede i za ostala dva kluba u Domu naroda Parlamenta Federacije“, ističe pravni ekspert Enver Išerić.

Naime, ko ima 13 delegata u klubu jednog naroda samo on predlaže kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH i bez njegove saglasnosti ne može se imenovati Vlada. 

„Visoki predstavnik nije svojom odlukom riješio ovo pitanje i nije otklonjena mogućnost ove blokade“, ističe Išerić.

Jer član IV.B.5 Ustava Federacije kaže da 'predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva dopredsjednika.

Vlada Federacije BiH je izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom Parlamenta Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom'.

Dakle, za druge krugove ukoliko u Predstavničkom domu PFBiH ne bude podržan prijedlog kluba koji ima 13 delegata se samo vraća ponovo u isti postupak. U tom slučaju nema smanjivanja broja potrebnih potpisa, kao što je to predviđeno ukoliko prijedlog ne bude u roku poslan.

"Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavcima (1) i (2) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili", precizirano je u odluci.

Inače, po Schmidtovoj odluci Dom naroda FBiH će se popunjavati po popisu iz 2013. godine.

"Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine. Ako bi se primijenio popis iz 2013. godine u Vladi FBiH, Hrvati bi ostali bez dvije ministarske pozicije. OHR je odlučio da se Vlada FBiH popunjava po popisu ‘91.

(A.Č.Z.)
 

#BiH