Članak

NAJAVLJUJU SE SMJENE I HAPŠENJA Policijske agencije i OSA dio izbornog plijena, nema govora o depolitizaciji

Na posljednji konkurs za tri državne policijske agencije prijavila su se više ili manje poznata imena.

(Patria) - Imenovanje čelnika u tri državne policijske agencije Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Graničnoj policiji BiH na čekanju je već mjesecima jer se čeka politički dogovor oko formiranja vlasti. Iako su najbolje rangirani kandidati već poznati, očito su nove kombinacije na političkoj sceni zaustavile i taj proces. Nema veze što su istekli mandati direktora i zamjenika i što zakon ne dozvoljava treći mandat jer su neki već dva mandata na istim pozicijama.     

Procesi izbora policijskih čelnika su politizirani, čak i ako samo gledamo onaj posljednji čin glasanja na Vijeću ministara BiH. Kada se političke stranke dogovaraju oko raspodjele resora onda se u njima podrazumijevaju policijske i Obavještajno-sigurnosna agencija.

Sporazumom koji će u ime osam stranaka (SDP BiH, Naša stranka, NIP, SBiH, NES, PDA, Za nove generacije i BHI Fuad Kasumović) potpisati Nermin Nikšić sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem 25. novembra obavezat će se na „modernizaciju, depolitizaciju i kadrovsko i materijalno unaprjeđenje rada sigurnosnih, obavještajnih i policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, u skladu sa važećim ustavima u Bosni i Hercegovini“.

U državi u kojoj se institucije među kojima i policijske agencije posmatraju kao izborni plijen i dijele po nacionalnom ključu ne može se govoriti o depolitizaciji. Imenovanje članova Nezavisnog odbora koji provodi proceduru ocjenjivanja kandidata također je politički proces. Iako članovi NO ne mogu biti članovi političkih partija jasno je da ih predlaže politika kojoj su bliski.

Na posljednji konkurs za tri državne policijske agencije prijavila su se više ili manje poznata imena, a pojedini kandidati samo bi trebali rotirati pozicije i agencije. Godinama unazad imenovala je ih politika.   

Uzet ćemo za primjer Zorana Galića, direktora Granične policije BiH koji je na ovoj poziciji proveo dva mandata, a sada čeka imenovanje za zamjenika direktora SIPA-e. Galić je prije nekoliko dana bio zvanično član delegacije HDZ BiH tokom posjete Zagrebu, a redovni je gost „okupljanja političke obitelji HDZ-a“. Galić je u prošlosti koristio diplomu doktora nauka, i čak se potpisivao titulom, ali pošto se ispostavilo da je nelegalna odlučio je ostati samo diplomirani pravnik. No, istražni organi se nisu bavili tom diplomom.   

Istina je da je i direktor OSA-e Osman Mehmedagić kojem je također istekao mandat blizak SDA i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću koji ga je tokom izborne kampanje nazvao „ankerom“ kojeg se čvrsto drži. Njegovim diplomama bavili su se istražni organi i sudovi.  

Ako osmorka i HDZ BiH zaista žele depolitizirati policijske agencije onda HDZ BiH više nikada neće tražiti mjesto direktora FUP-a. Od 2019. godine traje trakavica sa imenovanjem direktora, a HDZ je insistirao na Zoranu Galiću. 

Ukoliko politika ne bi kontrolisala procese i imala odane ljude u policijskim agencijama onda bi i sami političari bili laka meta, a to u državi poput BiH znači kraj mnogih političkih karijera kada bi u punom kapacitetu radila pravna država.   

„Ako formiramo vlast na državnoj razini, smijenit ćemo šefa OSA-e. Osmica neće ostati na čelu OSA-e. Hoće li prije toga biti uhićen– nije moje da govorim“, kazao je Nermin Nikšić prilikom gostovanja na Face TV početkom novembra. 

Slično je tvrdio i Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a, s tim da je on dodao da kreću i hapšenja.

Pitanje je kako politika unaprijed najavljuje hapšenja, osim ako već ne zna da će imati kontrolu nad policijskim i pravosudnim institucijama. Zar to nije nastavak politizacije ili je riječ o "depolitizaciji od SDA". Ali onda se taj proces mora proširiti na one koji su činili vlast, a to su budući partneri osmorke.  

Spisak želja osmorke i HDZ-a, a najvjerovatnije i SNSD-a je dug, ali u većini stvari neprovodiv. 

#BiH