Članak

VLADA KS ĆE IH UJEDNAČITI

Plaće direktora u javnom sektoru u KS razlikuju se i u 2000 KM, najveće u komunalnoj privredi, najmanje u obrazovanju

Piše: A. Vrabac

Nakon što je javno objavljena visina plaća direktora javnih preduzeća i institucija na nivou Federacije BiH, o čemu je podatke zatražila Vlada FBiH, i iz čega je vidljivo da neki direktori imaju plaće i veće od 8.000 KM, pitali smo kakva je situacija u Kantonu Sarajevo.

Bivši ministar komunalne privrede Almir Bečarević nerijetko je u javnosti govorio o plaćama direktora pojedinih javnih komunalnih preduzeća s obzirom da su u njegovom resoru, a koje su veće nego plaće ministara ili samog premijera Nihada Uka.

Premijer Uk odgovorio je na upit Novinske agencije Patria da li će zatražiti iste podatke za kantonalna preduzeća, zavode i institucije čiji je osnivač Kanton Sarajevo te upravne i nadzorne odbore te da li se mogu ostvariti uštede.

„Radimo zajedno sa Ekonomskim institutom presjek svih plata u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Ima veliki broj anomalija i tendencija je da se vrednuje rad iste složenosti, intenziteta i sličnih parametara u svakoj ustanovi podjednako, a ne da ovisi pod koje je ministarstvo podvedena ustanova ili pod kojim kolektivnim ugovorom se vodi. Ovo je dug proces i ne očekujem da će se odmah okončati“, kazao je Uk.

S obzirom da je budžet KS manji za oko 100 miliona KM zbog smanjenja pondera za Kanton Sarajevo, reduciranje visokih plaća u javnom sektoru ili njihovo ujednačavanje sigurno bi dovelo do određenih ušteda. Barem onih za koje se novac izdvaja direktno iz budžeta KS.

Dok Vlada KS ne okonča proces koji je započela, donosimo pregled plaća direktora u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo slučajnim odabirom iz registra imenovanih i uposlenih lica u KS.

Posljednjih dana govori se o komunalnim uslugama i čistoći Sarajeva što je ingerencija KJKP Rad. Direktor Nijaz Salamović (NIP) prema registru imenovanih lica ima mjesečnu plaću od 3.798 KM. Na ovu funkciju imenovan je krajem septembra kao vršilac dužnosti. Ranije je bio izvršni direktor ovog preduzeća čija je plaća bila 3.055 KM. Direktor KJKP Tržnice-Pijace Jasmin Terović ima plaću od 3.562 KM. Direktor KJKP Park Adis Bešlić ima mjesečnu plaću od 3.545 KM.

Još jedno preduzeće o kojem se aktuelizirala priča je KJP Centar Skenderija, naročito nakon što nije usvojen izvještaj o radu za 2021., te zbog planova o rušenju kultne Skenderije i izgradnji stambenih objekata i nebodera. Direktor Skenderije je Damir Petrinić iz Naše stranke. Njegova osnovna mjesečna plaća je 2.376 KM.

Plaća direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abela Baltića (SDP BiH) je 2.976 KM. Direktor zavoda za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP KS Anes Talović ima mjesečnu plaću od 2.500 KM.

Iz domena ustanova socijalne zaštite direktor Gerontološkog centra Mirza Musa (Naša stranka) ima mjesečnu plaću od 2.188 KM. Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tarik Smailbegović ima osnovnu plaću od 1.638 KM. Direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Mahir Delić ima mjesečnu plaću 1.995 KM.

Direktor preduzeća Pokop Samir Kurtanović ima plaću 3.303 KM.
Direktorica Biblioteka Sarajevo Merima Lendo ima mjesečnu plaću od 1.980 KM. Direktor Bosanskog kulturnog centra Jasmin Duraković ima mjesečnu plaću od 1.764 KM. Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić ima plaću od 1.980 KM.

Direktori osnovnih i srednjih škola imaju skoro ujednačene plaće sa odstupanjem od 100 do 200 KM. Tako je plaća direktorice Željezničkog školskog centra 1.512 KM, nešto veća je direktora Gimnazije Dobrinja 1.696 KM, a toliko iznosi plaća i direktorice OŠ „Skender Kulenović“.

Plaća premijera KS Nihada Uka je 3.234 KM, ministar MUP KS Admir Katica ima osnovnu mjesečnu plaću od 2.835 KM, dok ministar boračkih pitanja Omer Osmanović ima plaću od 2.970 KM koliko ima i ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić.

Dakle, evidentno je da su plaće direktora u KS neujednačene sa velikim rasponom od najniže do najviše koji iznosi i 2.000 KM. Također je vidljiva razlika u plaćama direktora po resorima pa najveće plaće imaju direktori iz komunalne privrede, a najniže iz oblasti obrazovanja i kulture.

Na Vladi KS je obaveza da uredi plaće u javnom sektoru, a ne da se pojedini direktori bogate na račun poreznih obveznika odnosno građana Kantona Sarajevo. Dakle, evidentno je da u Budžetu KS ima novca, samo je pitanje želi li se s njim raspolagati na odgovoran način.

#budžet #javnisektor #plaće #VladaKS #BiH #izdvojeno