Članak

VISOKI PREDSTAVNIK REAGOVAO

Schmidt poništio odluke NSRs i izmijenio Krivični zakon BiH, ubuduće je derogiranje ustavnog poretka krivično djelo!

Nedavnim odlukama NSRs direktno se krši ustavni poredak BiH.

Schmidt poništio zakone NSRs

(Patria) - Danas sam potpisao nekoliko odluka, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt obraćajući se danas u Sarajevu.

"Nedavnim odlukama entitetskih skupština direktno se krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum, koji je sačinjen da zaustavi strašni rat i zločine. Naš mandat je osigurati da se takvo nešto ne desi više nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju ključne dejtonske institucije, poput Ustavnog suda BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka, uključujući ključne elemente Dejtona, poput odluka visokog predstavnika", kazao je.

Posljedice snose građani RS-a i oni ne bi trebali živjeti u okruženju u kojem dominiraju ideje pojedinaca, napomenuo je Schmidt, a potom je saopćio odluke:

"Odlučio sam da Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika neće stupiti na snagu. Također, odlučio sam da Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS-a neće stupiti na snagu i svi procesi u vezi s tim su završeni.

Odlučio sam da izmijenim Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo, što će omogućiti tužiocima da djeluju. Oni koji derogiraju ustavni postupak moraju odgovarati i snositi posljedice.

Dozvolite da dam jedno upozorenje - sve opcije su na stolu. Znate koje bonske ovlasti mogu koristiti, sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti".

Odluke će stupiti na snagu po objavljivanju na stranici OHR-a, a uz njih i obavijest Schmidta da bi NSRs napravila pogrešku ukoliko nastavi objavljivati slične odluke.


Pozvao je međunarodne partnere da uvedu sankcije onima koji ruše ustavnopravni poredak u BiH.

#ChristianSchmidt #MiloradDodik #NSRs #OHR #Ustavnisud #Izdvojeno #bih