Članak

GENOCID U GAZI

U Sarajevu održana protestna šetnja za narod Palestine

(Patria) - U Sarajevu je danas održana protestna šetnja kao znak podrške narodu Palestine, kojoj se odazvao veliki broj građana.

Protesti su počeli okupljanjem kod Sebilja, a mirnom šetnjom učesnici su došli do Trga Bosne i Hercegovine, noseći transparente s porukama solidarnosti.

Palestinska zajednica u Sarajevu organizovala je ovaj skup kako bi skrenula pažnju na tešku situaciju u kojoj se palestinski narod nalazi zbog rata u Gazi. Jedan od prvih skupova u Sarajevu je održan prije godinu dana. Sukob je počeo 7. oktobra, a do danas su ubijene deseci hiljada Palestinaca, najviše u Gazi. Nekoliko izbjeglica i bh. državljana napustilo je Gazu i došlo u Bosnu i Hercegovinu.

Današnjem skupu prisustvovao je ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, dr. Ahmed Shahin, palestinski ljekar iz Gaze, Nihad Kreševljaković, historičar i direktor MESS-a, Avdo Hebib, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, te Ahmed Al-Mordeha i Safija Tadefi u ime palestinske omladine i organizatora.

Svi su izrazili solidarnost s palestinskim narodom, upozoravajući na genocid koji u Gazi čini Izrael.

#Aktuelno #Sarajevo #Palestina #Gaza #šetnja #protest