Članak

VLADA SE TREBA IZJASNITI

Nastavak Skupštine KS: Hoće li registar finansijskih obaveza Kantona Sarajevo biti javan?

(Patria) - U ponedjeljak 28. oktobra bit će održan nastavak Skupštine KS koja je prekinuta u prošli ponedjeljak. Inače, riječ je o sjednici koja je započela u novembru 2023. godine.

Sjednica je prekinuta 21. oktobra tokom rasprave o Prijedlogu Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo. S obzirom da je Klub DF-a uputio nekoliko amandmana kojim su zatražili da registar bude javan, te da se podaci mogu dostaviti bilo kojem pravnok ili fizičkom licu na osnovu zahtjeva Vlada KS nije se mogla izjasniti taj dan, pa je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić prekinuo sjednicu kako bi se ostavilo vrijeme Vladi da odluči o amandmanima.

Registar predstavlja objedinjenu evidenciju podataka o finansijskim obavezama svih kantonalnih institucija, zavoda, uprava, lokalnih općina.

Na dnevnom redu su preostali i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, Prijedlog Odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2024. godinu, Informacija Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo u vezi sa predmetom “Ammar Kapidžić”.

A zastupnici će izjasniti i o poslovanju osam javnih ustanova iz oblasti socijale za 2023. godinu.

Također, na dnevnom redu preostale su i tačke o davanju saglasnosti na Programe rada sa Finansijskim planovima za 2024. godinu Javnih ustanova iz oblasti socijale među kojima je i Služba za zapošljavanje KS.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Javnih ustanova iz oblasti kulture za 2023. godinu.

#finansijskeobaveze #registar #SkupštinaKS #BiH
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');