Članak

BJELORUSKI PREDSJEDNIK

Lukashenko: Sjevernokorejske trupe bi u Ukrajini eskalirale sukob, spreman sam koristiti nuklearno oružje

Nema mnogo svjetskih lidera koji su na vlasti trideset godina, piše BBC u uvodu u intervjuu s bjeloruskim predsjednikom.

(Patria) - Nema mnogo svjetskih lidera koji su na vlasti trideset godina, piše BBC u uvodu u intervjuu s bjeloruskim predsjednikom.

Alexander Lukashenko optužen je za krađu izbora, slamanje neslaganja i demontiranje demokratije. Ujedinjeno Kraljevstvo, EU i SAD ga ne priznaju kao legitimnog predsjednika Bjelorusije.

Ima još nešto što biste trebali znati o njemu: ako postoji bilo koji lider koji poznaje Vladimira Putina iznutra, to je Lukashenko. Njih dvojica se poznaju godinama i redovno se sastaju, piše BBC.

Novinar BBC-ija se s Lukashenkom susreo na marginama samita BRICS. On želi da Bjelorusija postane članica.

Novinar Steve Rosenberg zamolio ga je da prokomentariše tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala trupe da se bore uz Rusiju u Ukrajini.

- Smeće - odgovorio je Lukashenko.

Poznavajući njegov karakter, Putin nikada ne bi pokušao da ubijedi drugu zemlju da uključi svoju vojsku u rusku specijalnu operaciju u Ukrajini.

- A ako se izvještaji potvrde? - upitao je Rosenberg.

- Bio bi to korak ka eskalaciji sukoba kada bi oružane snage bilo koje zemlje, pa i Bjelorusije, bile na liniji kontakta. Čak i da se umiješamo u rat, ovo bi bio put ka eskalaciji.

Zašto? Zato što biste vi, Anglosaksonci, odmah rekli da se druga država umiješala na jednoj strani... pa bi NATO trupe bile raspoređene u Ukrajinu - odgovorio je Lukashenko.

Na pitanje da li je Putin ikada tražio od njega da obezbijedi bjeloruske trupe za rat Kremlja u Ukrajini, odgovorio je:

"Nikad. Ni on, ni (bivši ministar odbrane) Sergei Shoigu, ni sadašnji ministar odbrane Andrei Belousov nikada nisu postavili to pitanje.

Ali Bjelorusija je igrala ulogu u ruskom ratu. U februaru 2022. pokrenuta je potpuna invazija Rusije na Ukrajinu, dijelom sa bjeloruske teritorije. Zašto je lider zemlje dozvolio Kremlju da to uradi?

Kako znaš da sam dao dozvolu da se koristi bjeloruska teritorija - kazao je Lukashenko.

- Zato što je bjeloruska teritorija korištena (za invaziju) - ustvrdio je novinar.

- Bile su u toku vježbe u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ruskih vojnika. Putin je počeo da povlači ove trupe koje su se nalazile u južnoj Bjelorusiji, niz cestu, duž granice sa Ukrajinom.

U jednom trenutku je neke od ovih trupa preusmjerio na Kijev. Siguran sam da su bili isprovocirani. Na Putinu je kako će povući svoje trupe. Preko Kijeva. Ili je mogao proći kroz Minsk - istakao je Lukashenko.

- Zar niste zvali Putina da pitate šta se dešava - upitao je novinar.

- Ne. Nije me zvao. I nisam ga zvao. Ovo su njegove trupe i on ima pravo da ih ipomjera na koji god način želi - dodao je bjeloruski predsjednik.

Taj komentar odražava stepen uticaja Kremlja u susjednoj Bjelorusiji, zaključuje BBC.

Drugi primjer: Rusija je postavila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

- Da li je Putin spreman da upotrijebi to oružje u ratu u Ukrajini - pitao je novinar.

- Putin nikada neće koristiti oružje stacionirano u Bjelorusiji bez pristanka bjeloruskog predsjednika - odgovorio je Lukashenko.

- Jeste li spremni da dozvolite upotrebu nuklearnog oružja - uslijedilo je naredno pitanje.

- Potpuno sam spreman, inače čemu ovo oružje? Ali samo ako čizma jednog (stranog) vojnika kroči u Bjelorusiju. Ne planiramo nikoga napadati - dodaje Lukashenko.

Grupe za ljudska prava procjenjuju da u Bjelorusiji trenutno ima 1.300 političkih zatvorenika. Lukashenko je ranije rekao da ih nema.

Ali govoreći za BBC (možda nehotice) upotrijebio je izraz "politički zatvorenik", govoreći o malom broju oslobođenih posljednjih mjeseci.

Neki komentatori su saopštenja protumačili kao Lukashenkovu poruku Zapadu da traži bolje odnose. On to poriče.

- Oslobodili smo političke zatvorenike iz humanitarnih razloga. Uglavnom su to bili stariji ljudi i bolesni. To je sve. Ovo nije korak ka poboljšanju odnosa s vama. Ako ne želite odnose sa nama, u redu je. Možemo i bez vas - poručio je Lukashenko.

#Bjelorusija #AlexanderLukashenko #Rusija #SjevernaKoreja #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');