Članak

ZAPREPAŠTENA VIĐENIM

Von der Leyen posjetila Donju Jablanicu, izrazila spremnost da se sredstvima EU pomogne poplavljenim područjima

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je danas u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Foto: BHRT

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je danas u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Odmah se po slijetanju na sarajevski aerodrom zaputila u Donju Jablanicu, kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima, piše BHRT.

Von der Leyen je prvo u helikopteru nadletjela pogođeno područje, a zatim u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predstavnika općinskog i kantonalnog nivoa vlasti obišla Donju Jablanicu, naseljeno mjesto južno od Jablanice koje je pretrpjelo najveći udar.

Ostala je zaprepaštena onim što je vidjela, te je izrazila spremnost da se sredstvima iz Fonda solidarnosti EU pomogne sanacija stradalih područja.

Nakon sutrašnjeg sastanka s Borjanom Krišto očekuje se da će biti poznato s koliko će sredstava EU pomoći sanaciju općina pogođenih bujičnim poplavama.

U Jablanici je smrtno stradalo 19 osoba, 49 objekata je u potpunosti uništeno, 181 stambeni objekat je oštećen, 12 privrednih subjekata je prijavilo štete, a pričinjena je i znatna materijalna šteta na cestovnoj i vodovodnoj infrastrukturi.

#BorjanaKrišto #DonjaJablanica #EvropskaKomisija #posjeta #UrsulaVonDerLeyen #Aktuelno
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');