Članak

IZIGRAVANJE ZAKONA

Vijeće ministara će omogućiti Moniki Mijić i njenim kolegama da nastave nezakonito obavljati dužnost agenata pred ESLJP?

(Patria) - Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta BiH zastupnik Jasmin Emrić ponovio je pitanje ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću koje je ranije uputio u pisanoj formi a vezano je za status vršitelja dužnosti agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, piše Slobodna Bosna.

Naime, vršiteljima dužnosti agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava - Moniki Mijić (rukovoditeljica Ureda), Ameru Hasanefendiću (zastupnik) i Bojanu Bajiću (zastupnik) istekli su mandati 17. jula 2024. godine a u međuvremenu nije provedena konkursna procedura kako bi dobili nasljednike.

No, u Vijeću ministara su se dosjetili kako da "izigraju" zakon pa su na 56. sjednici od 18. jula 2024. godine zaključkom konstatirali da se "mandat vršiocima dužnosti nastavlja koristeći sudsku praksu iz odluke Suda Bosne i Hercegovine S1 3 P 037853 22 Gž od 23. marta 2022. godine".

No, kako je upozorio Emrić, takav postupak je u cijelosti pravno neutemeljen i nezakonit iz dva razloga.

"Prvo, nije moguće niti je pravno utemeljeno bilo čiji mandat produžiti aktom niže pravne snage (zaključkom) u odnosu na osnovni akt (rješenje). I drugo, sudska praksa iz predmeta S1 3 P 037853 22 Gž od 23. marta 2022. godine nije primjenjiva, jer se ona odnosila na potpuno druga lica i za drugu pravnu situaciju", kazao je Emrić.

Zbog svega navedenog, naveo je Emrić, "postoji opravdana sumnja da se isplata plata, naknada i putnih troškova vrši prema licima kojima je mandat istekao, što bi bilo krivično djelo zloupotrebe položaja".



Prevedeno u brojke, to znači da svaki mjesec npr. Monika Mijić van mandata stekne samo po osnovu plate oko 4500 KM plus svi ostali dodaci i troškovi njenog angažmana. Ako znamo da je Moniki Mijić mandat prestao 17. jula to znači da je do danas nezakonito stekla preko 13 hiljada KM.

Ako tu dodamo i njene kolege Amera Hasanefendića i Bojana Bajića, šteta po državu iznosi nekoliko desetina hiljada KM.

No, ovo je samo posljednja tačka u nizu nepravilnosti koje se dešavaju sa Uredom agenata BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, a koji je odigrao ključnu ulogu u pokretanju žalbe na presudu u predmetu "Kovačević".

Naime, ESLJP je donio ranije pet presuda protiv BiH u pogledu kršenja ljudskih prava ali nikada ni na jednu se BiH nije žalila. I one su postale obaveza BiH za provedbu u procesu pristupanja u Evropsku uniju.

Tek na posljednju presudu u predmetu Kovačević, jer je ugrozila interese HDZ-a za stvaranjem posebne izborne jedinice sa hrvatskim predznakom (tj. trećeg entiteta), sprega HDZ-a i SNSD je preko dvije agentice, Monika Mijić (HDZ) i Jelena Cvijetić (SNSD), uputila žalbu. Sada će sredinom novembra o toj žalbi odlučivati Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava, a kao svjedok pojavit će se i visoki predstavnik Christian Schmidt koji će, vidjeli smo se to već iz pisma koje je uputio sudu, pokušati oboriti presudu.

No, šta je ovdje konkretno sporno? Cijeli proces žalbe na presudu "Kovačević" je vrlo kontroverzan budući da je agentica Monika Mijić prvi put kao vršiteljica dužnosti imenovana još davne 2019. godine. Od tada pa sve do danas Monika Mijić obavlja funkciju agentice Vijeća ministara BiH pred ESLJP kao vršiteljica dužnosti iako po Zakonu o upravi BiH "vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji NE MOŽE BITI DUŽI OD TRI MJESECA", a u vanrednim okolnostima, može se "donijeti rješenje o imenovanju vršioca dužnosti rukovodioca na JOŠ JEDAN mandat na period od tri mjeseca".

Dakle, rukovodilac prema zakonu može biti imenovan kao vršilac dužnosti maksimalno (u vanrednim okolnostima) šest mjeseci, a Monika Mijić će ove godine navršiti nevjerovatnih PET GODINA u toj poziciji.

Prema nalazu Ureda za zakonodavstvo, ona je u tih pet godina čak SEDAM PUTA imenovana za vršiteljicu dužnosti, od toga tri puta za rukovodioca Ureda. Jasno je stoga da se radi o nezakonitostima, pa se postavlja pitanje zašto se Tužilaštvo nije uključilo u ovaj slučaj.



No, kako stvari stoje ovaj nezakoniti proces samo će se i dalje nastaviti. Da se to zaključiti iz odgovora ministra Sevlida Hurića. Naime, Hurtić je u odgovoru kazao kako je "pravilnik sutra (23.10.2024) na Vijeću ministara koji mora da se usvoji da bi se raspisao novi javni konkurs".

No, u najavi za današnju sjednicu na službenoj stranici Vijeća ministara stoji da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputilo "Prijedlog pravilnika o izmjeni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda zastupnika/agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava".

Šta se sa tim namjerava postići nije javno obznanjeno, no prema našim informacijama namjera je retroaktivno pokriti protivzakonita imenovanja, odnosno omogućiti Moniki Mijić i njenim kolegama da nastave nezakonito obavljati svoju dužnost agenata pred ESLJP.

Kakav bi to bio skandal ukoliko agenti van mandata koji svoju poziciju obavljaju nezakonito uspiju oboriti presudu pred najvećom pravnom institucijom Vijeća Evrope!?

#Aktuelno #MonikaMijić #Skandal #SlobodnaBosna #VijećeMinistara
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');