Članak

'ČVRSTA DEMOKRATIJA'

Bijela kuća: Rusija nije uspjela potkopati izbore u Moldaviji, iako je na tome energično radila

Rusija nije uspjela potkopati izbore u Moldaviji iako je energično radila u tom smjeru, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće, pozivajući istovremeno da se zadrži oprez.

(Patria) - Rusija nije uspjela potkopati izbore u Moldaviji iako je energično radila u tom smjeru, rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće, pozivajući istovremeno da se zadrži oprez.

- Demokratija je čvrsta u Moldaviji, kao i volja moldavskog naroda da napreduje prema evropskoj integraciji - kazao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, nakon tijesne pobjede "za" na referendumu o članstvu u EU.

Glas "za" pobijedio je na referendumu o članstvu bivše sovjetske republike u Evropskoj uniji s 50,46 posto. Istovremeno su održani i predsjednički izbori čiji će drugi krug biti 3. novembra.

- Znamo da postoji drugi krug i očekujemo da će Rusi pokušati utjecati i na ove izbore - rekao je Kirby.

U drugi krug predsjedničkih izbora u toj zemlji od 2,6 miliona stanovnika idu aktuelna predsjednica Maia Sandu, koja je osvojila 42,45 posto glasova i bivši glavni tužilac Aleksandr Stoianoglo, koji je dobio 25,98 posto.

Referendum i predsjednički izbori smatraju se testom odluke duboko podijeljene zemlje da zadrži bliske veze s Rusijom ili se upusti u potencijalno dugotrajan proces pridruživanja EU.

- Niko ne pleše pobjednički ples - rekao je Kirby, naznačujući da SAD nastavljaju raditi s Moldavijom na zaštiti integriteta drugog kruga izbora.

Predsjednica Sandu izjavila je jučer da su Moldavci dobili "prvu bitku u teškoj borbi" za svoju budućnost.

"Narod Moldavije je rekao - naša budućnost u EU sada će biti usidrena u ustavu. Borili smo se pošteno u nepoštenoj borbi - i pobijedili smo", napisala je Sandu na platformi X.

Rezultat znači da će u ustav biti dodana klauzula koja definiše pristupanje EU kao strateški cilj.

Moldavija je od 2022. godine kandidat za članstvo a u junu je započela dugi proces službenih pregovora o pristupanju.

Ranije je Sandu rekla Moldavcima da postoje jasni dokazi da su kriminalne grupe potpomognute stranim silama "neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima" namjeravale kupiti 300.000 glasova.

Uoči glasanja, vlasti su rekle da je bilo pokušaja miješanja uz podršku Moskve na čelu s odbjeglim tajkunom Ilanom Shorom, uključujući pokušaj podmićivanja 130.000 ljudi da glasaju "ne" i podrže određenog kandidata na izborima.

Kremlj, koji negira uplitanje, osudio je izbore i referendum u Moldaviji kao neslobodne, bacajući sumnju na, kako je rečeno, teško objašnjivo povećanje glasova u korist Sandu i EU.

Prema prvim privremenim rezultatima referenduma koji su bili objavljeni u noći na ponedjeljak, odgovor "ne" bio je pobijedio. S prebrojavanjem glasova do kraja, to se promijenilo u "za".

Predsjednički izbori i referendum o članstvu Moldavije u EU 20. oktobra bili su "dobro vođeni" usprkos "ozbiljnim pokušajima potkopavanja njihovog integriteta", prema posmatračima koje je u ponedjeljak citiralo Vijeće Evrope.

"Dan glasanja bio je miran i dobro organizovan, a proces glasanja posmatrači su ocijenili pozitivno, uz uočeno samo nekoliko proceduralnih problema", navodi se u saopštenju Vijeća Evrope.

- Rezultati izbora kao i referenduma stoga označavaju prekretnicu za zemlju, uprkos intenzivnom uplitanju Kremlja u izborni proces - izjavila je Petra Bayr, voditeljica delegacije Parlamentarne skupštine VE.

U junu su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada upozorili na rusku "zavjeru" čiji je cilj utjecati na predsjedničke izbore i "podstaknuti proteste" ako proruski kandidat ne pobijedi.

#AleksandrS #EUReferendum #GlasZa #Izbori2023 #JohnKirby #KirbySays #MaiaSandu #Moldavija #Rusija #SanduWins #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');