Članak

AUSTIN U KIJEVU

Pentagon najavio novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 miliona dolara

Američki ministar odbrane Lloyd Austin jučer je tokom radne posjete Kijevu najavio novu pomoć Ukrajini u oružju vrijednu 400 miliona dolara.

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin jučer je tokom radne posjete Kijevu najavio novu pomoć Ukrajini u oružju vrijednu 400 miliona dolara.

Najava nove vojne pomoći Kijevu stiže uoči američkih predsjedničkih izbora koji su na rasporedu za dvije sedmice, 5. novembra.

Očekuje se da će fokus Austinove posjete Ukrajini, njegove četvrte i najvjerovatnije posljednje u svojstvu šefa Pentagona u administraciji Joea Bidena, biti na američkim naporima da se ojačaju odbrambeni kapaciteti Kijeva koji se suočava s napredovanjem ruskih strana na ratištu u istočnoj Ukrajini.

No, uprkos novoiskazanoj solidarnosti s Kijevom, ne očekuje se promjena u politici SAD-a u pogledu sve glasnijih zahtjeva predsjednika Volodimira Zelenskog da se njegovoj zemlji dopusti upotreba oružja kojim bi se gađalo u dubinu ruske teritorije.

- SAD razumiju šta je ovdje na kocki - rekao je Austin Zelenskom, najavljujući novu pomoć u municiji, oklopnim vozilima i protivtenkovskom naoružanju.

Na predstojećim izborima u SAD-u sučelit će se republikanski kandidat Donald Trump, koji je pokazao nevoljkost i oprez prema nastavku podrške Ukrajini, i demokratska kandidatkinja Kamala Harris.

No, Austin odbacuje zabrinutost da bi Trump mogao odustati od podrške Kijevu, prenosi Hina.

- Ove dvije i po godine nisam vidio ništa drugo do dvostranačke podrške Ukrajini i očekujem da ćemo je dalje viđati u Kongresu - rekao je Austin.

- Austin je došao u Kijev nakon serije sastanaka koje je američki predsednik Joe Biden imao u Berlinu s ključnim evropskim partnerima - izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Sergej Leščenko.

Prema njegovim riječima, nakon berlinskih sastanaka američkog predsjednika s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom, postoji potreba da se "usklade stavovi".

Američki vojni dužnosnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da Rusija do sada ima 600.000 ubijenih i ranjenih vojnika u Ukrajini, pri čemu je septembar mjesec s najvećim brojem ubijenih i ranjenih.

#aktuelno #LloydAustin #JoeBiden #KamalaHarris #DonaldTrump #VolodimirZ #Kijev #Ukrajina #Pentagon #SAD #Rusija
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');