Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić s Putinom razgovarao prvi put nakon skoro 2,5 godine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom i tom mu se prilikom zahvalio "što je učinio da Rusija i ove zime osigura dovoljne količine gasa za Srbiju".

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom i tom mu se prilikom zahvalio "što je učinio da Rusija i ove zime osigura dovoljne količine gasa za Srbiju".

Srbija je rusku invaziju na Ukrajinu dočekala u potpunosti zavisna od gasa iz Rusije. U međuvremenu, po ugledu na mnoge države EU, Srbija je počela da radi na pronalaženju drugih izvora snabdijevanja.

Međutim, uprkos pozivima EU, čiji je kandidat za članstvo, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji, a predstavnici vlasti u Beogradu održavaju veze s Kremljom.

Vučić je na svom Instagram profilu objavio da s Putinom nije razgovarao gotovo dvije i po godine, a da su 20. oktobra imali "dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor".

"Izrazio sam nadu, baš kao i prije dvije i po godine, da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji - rekao je Vučić.

Kako je naveo u videu objavljenom na Instagramu, s Putinom je razgovarao o bilateralnim, ekonomskim i političkim pitanjima. A povod za razgovor bilo je obilježavanje 80 godina od oslobođenja Beograda.

#AleksandarVučić #srbija #VladimirPutin #rusija #Razgovori #Region