Članak

ZASTUPNIČKO PITANJE

Emrić pita Hurtića: Je li opravdana isplata plata i ostalih troškova agentima BiH pred ESLJP i nakon isteka njihovog mandata?

Zbog toga, tražim od resornog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, uz odgovarajuće mišljenje Ureda za zakonodavstvo hitan odgovor, jer protokom vremena postoji opravdana mogućnost da se budžetska sredstva koriste nezakonito.

(Patria) - Zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Emrić uputio je zastupničko pitanje ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlidu Hurtiću, u kojem ga je pitao postoji li pravni osnov za isplatu plata, naknada i putnih troškova licima imenovanim za vršitelje dužnosti agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava nakon isteka njihovog mandata.

U nastavku Emrićevo zastupničko pitanje prenosimo u cjelosti.

"Na osnovu člana 170. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ('Službeni glasnik BiH' br. 79/14, 81/15, 97/15, 78/19, 26/20, 53/22), postavljam zastupničko pitanje u pisanoj formi Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koje glasi:

'Šta je pravni osnov i da li uopšte postoji rješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vrši isplatu plata, naknada i putnih troškova licima imenovanim Rješenjem Vijeća ministara BiH broj 61/24 od 19. marta 2024. godine za vršitelje dužnosti agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava (traži se i mišljenje Ureda za zakonodavstvo), nakon isteka njihovog mandata 17. jula 2024. godine? Također, uz odgovor molim vas da mi dostavite i Mišljenje Ureda za zakonodavstvo'.

Uvidom u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 26/24 jasno je vidljivo da su pojedina lica, u skladu s članom 55a, stavovi 2 i 3, Zakona o upravi Bosne i Hercegovine imenovana za vršioce dužnosti agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vijeće ministara) pred Evropskim sudom za ljudska prava, do okončanja konkursne procedure, a ne duže od tri mjeseca.

Ova imperativna norma 'ne duže od tri mjeseca' nedvojbeno govori da je mandat tim vršiocima bio vremenski ograničen na tri mjeseca, što je protekom vremena isteklo 17. jula 2024. godine. U tom periodu, trebalo je provesti konkursnu proceduru, što se, prema informacijama kojim raspolažem, nije desilo.

Nakon 17. jula 2024. godine Vijeće ministara nije imenovalo neka nova lica, vodeći računa da Zakon o upravi jasno ograničava mogućnost na maksimalno dva imenovanja na period od tri mjeseca.

Naprotiv, Vijeće ministara je na svojoj 56. sjednici od 18. jula 2024. godine, zaključkom konstatiralo da se mandat vršiocima dužnosti nastavlja koristeći sudsku praksu iz odluke Suda Bosne i Hercegovine S1 3 P 037853 22 Gž od 23. marta 2022. godine, što je u cjelosti pravno neutemeljeno i nezakonito iz dva razloga.

Prvo, nije moguće niti je pravno utemeljeno bilo čiji mandat produžiti aktom niže pravne snage (zaključkom) u odnosu na osnovni akt (rješenje). I drugo, sudska praksa iz predmeta S1 3 P 037853 22 Gž od 23. marta 2022. godine nije primjenjiva, jer se ona odnosila na potpuno druga lica i za drugu pravnu situaciju gdje je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio: '... da je tužitelj nezakonito odjavljen po tuženoj sa danom 13.4.2020.godine kod nadležne poreske uprave i nositelja obaveznog osiguranja' te se nalaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da to ispravi za tadašnja imenovana lica bez prejudiciranja statusa lica o kojima ta odluka Suda govori (aktivna legitimacija za zastupanje).

Ta sudska odluka odnosila se na potpuno druga lica u potpuno drugoj pravnoj stvari, što je Vijeće ministara implementiralo svojim rješenjem broj 61/24 od 19. marta 2024. godine, imenujući nova lica za vršioce dužnosti agenata Vijeća ministara pred Evropski sudom za ljudska prava.

Imajući u vidu navedeno, postoji opravdana sumnja da se isplata plata, naknada i putnih troškova vrši prema licima kojima je mandat istekao, što bi bilo krivično djelo zloupotrebe položaja.

Zbog toga, tražim od resornog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, uz odgovarajuće mišljenje Ureda za zakonodavstvo hitan odgovor, jer protokom vremena postoji opravdana mogućnost da se budžetska sredstva koriste nezakonito", naveo je Emrić u obrazloženju svog pitanja.

#EvropskiSudZaLjudskaPrava #JasminEmrić #ParlamentBosneiHercegovine #SevlidHurtić #ZastupničkiDom #ZastupničkoPitanje #BiH