Članak

BLISKI ISTOK

Francuska, Italija i Španija osuđuju napade izraelske vojske na osoblje UNIFIL-a

(Patria) - Lideri Francuske, Italije i Španije osudili su u petak nedavno gađanje mirovne misije UN-a u Libanu, poznatu kao UNIFIL, od strane izraelske vojske i rekli da su takvi napadi „neopravdani“ i da bi trebali „odmah doći do kraja“, javio je Reuters.

Dva mirovnjaka UN-a povrijeđena su u petak u izraelskom napadu u blizini njihove karaule u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska, dok su eksplozije potresle glavnu bazu mirovnih snaga na tom području po drugi put u 48 sati dok su se izraelske snage borile protiv Hezbollaha.

Francuska, Italija i Španija, najveći evropski kontributori UNIFIL-a u pogledu osoblja, u zajedničkoj izjavi su izrazili „ogorčenje“ nakon što je nekoliko pripadnika mirovnih snaga pogođeno u glavnoj bazi UNIFIL-a u Naqouri.

„Ovi napadi predstavljaju ozbiljno kršenje obaveza Izraela prema UNSCR-u (Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija) 1701 i prema međunarodnom humanitarnom pravu“, navode u saopštenju.

„Podsjećamo da sve mirovne snage moraju biti zaštićene i ponavljamo našu pohvalu za kontinuiranu i nezamjenjivu posvećenost UNIFIL trupa/osoblja u ovom vrlo izazovnom kontekstu“, dodaje se, pozivajući na „trenutni prekid vatre“.

Tri nacije rekle su da računaju na „opredijeljenost Izraela sigurnosti UN-a i bilateralnih mirovnih misija u Libanu, kao i međunarodnih organizacija aktivnih u regiji“.

#aktuelno #Francuska #Italija #Španija #Liban #UNIFIL #Naqouri #JoeDoe #JohnSmith #Mirovnjaci #Izrael