Članak

BEZ PRAVA VETA

SAD pozivaju da Afrika dobije dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a

(Patria) - Sjedinjene Američke Države pozvale su da dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a budu rezervisana za afričke nacije, uz rotirajuće mjesto za male ostrvske zemlje u razvoju, javio je AFP.

Ovi prijedlozi bi transformisali petnaestočlano najviše tijelo globalne organizacije koje je uglavnom nepromijenjeno decenijama. Međutim, novi afrički predstavnici ne bi imali pravo veta na rezolucije Vijeća, za razliku od sadašnjih stalnih članica – Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

„Objavljujem da Sjedinjene Države podržavaju tri dodatne promjene u Vijeću sigurnosti“, rekla je ambasadorica Washingtona u UN-u Linda Thomas-Greenfield u istraživačkom centru Vijeća za vanjske odnose. To bi uključivalo „stvaranje dva stalna sjedišta za Afriku“, rekla je.

Osim toga, „Sjedinjene Države podržavaju stvaranje novog izabranog mjesta u Vijeću sigurnosti za male ostrvske države u razvoju“, rekla je Thomas-Greenfield.

Afričke nacije imaju tri nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti, dodijeljena na principu rotacije na dvogodišnji mandat.

Reformu Vijeća sigurnosti, koja je dugo u zastoju zbog razlika među stalnim članicama, morala bi biti ratifikovana jednoglasno od pet najviših sila, koje su sve nuklearno naoružane. Promjena članstva bi prvo zahtijevala usvajanje i ratifikaciju od dvije trećine od 193 države članice UN-a.

Washington je posebno rekao da se protivi da se svim novim članicama dozvoli pravo veta koje uživaju pet stalnih članica.

„Vjerujemo da bi proširenje veta samo dovelo do većeg zastoja u Vijeću sigurnosti“, rekao je visoki američki dužnosnik.

Ujedinjene nacije su rekli da je poziv Washingtona pozitivan korak za afričko predstavljanje.

„Najava je važna, dobrodošla je“, rekao je portparol generalnog sekretara UN-a Antonio Guterres.

U septembru 2022., predsjednik Joe Biden bacio se na reformu Vijeća, podržavajući pozive za stalna mjesta za Afriku i Latinsku Ameriku, ne iznoseći detalje.

#Afrika #veto #VijećesigurnostiUN #Svijet