Članak

TENZIJE S IRANOM

SAD povukle jedan od dva nosača aviona sa Bliskog istoka

(Patria) - Jedna od dvije američke udarne grupe nosača aviona raspoređene na Bliskom istoku djelimično kako bi odvratile Iran od napada na Izrael napustila je regiju, saopštio je Pentagon u četvrtak. Odluka o prekidu prisustva s dvostrukim nosačem došla je skoro tri sedmice nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio udarnoj grupi nosača Theodore Roosevelt da ostane na Bliskom istoku, čak i nakon dolaska udarne grupe nosača aviona Abraham Lincoln da je zamijeni.

Roosevelt je sada napustio Bliski istok i uputio se u Azijsko-pacifičku regiju, rekao je general-major Patrick Ryder, portparol Pentagona, na brifingu za novinare, javio je Reuters. Austinova naredba da Roosevelt ostane na mjestu stigla je 25. augusta, kada je Hezbollah lansirao stotine raketa i dronova na Izrael, a izraelska vojska je rekla da je napala Liban sa oko stotinu aviona kako bi osujetila veći napad.

Zvaničnici su zabrinuti da bi Iran mogao ispuniti svoje prijetnje da će izvesti napad na Izrael zbog ubistva lidera Hamasa u Teheranu u julu.

Ryder je umanjio ideju da SAD više nisu zabrinute zbog potencijalne iranske akcije i rekao je da se odluka temelji na upravljanju mornaričkom flotom.

„Iran je nagovijestio da želi uzvratiti Izraelu. I zato ćemo nastaviti da shvatamo tu prijetnju vrlo ozbiljno“, rekao je Ryder.

Iran je obećao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, koje se dogodilo dok je bio u posjetu Teheranu i za koje je okrivio Izrael, koji nije ni potvrdio ni demantovao svoju umiješanost.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušavala je ograničiti posljedice rata u Gazi između Hamasa i Izraela, koji se sada približava svojoj prvoj godišnjici.

„Ostajemo intenzivno fokusirani na rad s regionalnim partnerima na deeskalaciji tenzija i odvraćanju šireg regionalnog sukoba“, rekao je Ryder.

#Svijet #SAD #nosač