Članak

VLADA KS U PROBLEMIMA

Uk poručio da nema novca za povećanje plaća, Sindikat za petak najavio blokadu saobraćajnice na Skenderiji

(Patria) - Nakon press konferencije premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka o zahtjevu radnika u zdravstvu za povećanjem satnice koji je poručio da novca nema te da mora misliti i na druge budžetske korisnike, novinarima su se obratili i predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu koji od jučer borave u šatoru ispred zgrade Vlade KS.

„Vlada KS nema namjeru da izađe sa novom ponudom oko povećanja plaća, ostaje naša ponuda od avgusta mjeseca od 3,25 KM. Mi cijenimo rad svih zdravstvenih radnika, ali okolnosti ne dozvoljavaju nova povećanja cijene rada u ovom sektoru", zaključio je premijer.

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, odmah je demantovao Uka, koji je kazao da je na računu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS akumuliranih otprilike 120 miliona KM, navodeći da to nije tačno i da je riječ o iznosu od 190 miliona maraka. Naglasio je da je Zavod u prvih šest mjeseci 2024. godine ostvario veći priliv nego u istom periodu 2023.

"Nije 100 ili 120 miliona KM nego 190 miliona maraka i nemojte to da krijete od javnosti. Izjava premijera Uka da mi tražimo 66 miliona KM i da oni to ne mogu dati je netačna. Mi smo tražili drugu ponudu veću od 3,25 KM, nismo tražili 66 miliona KM. Mogli smo se dogovoriti i na pola tog iznosa, ali oni nemaju volje. Nije istina da je povećanje zdravstvenim radnicima bilo tri puta i da je to koštalo 80 miliona KM. Spremačica u zdravstvu je tokom svih tih povećanja dobila 80 KM. Mi smo tražili da dobiju 100 maraka što nije veliko povećanje.

Zavod zdravstvenog osiguranja ima dovoljno sredstava da se radnicima u zdravstvu povećaju plaće kako bi se održalo javno zdravstvo i spriječio dalji odlazak kadra. Oni konstantno pokušavaju da ojačaju privatni sektor. Naši građani idu kod privatnika da se liječe, plaćaju snimanje magnetnom rezonancom, a mi imamo i uvjete i sredstva da se osigura u KCUS-u i Općoj bolnici. Budžetski korisnici nemaju veze sa nama, to što će doći ostali sinidkati i tražiti povećanje plaća svojim radnicima, i trebaju svi da dođu i pozivam ih da dođu jer su svi nezadovoljni. Nama su podršku dali i komunalna privreda i policija koji su također nezadovoljni svojim primanjima", kazao je Sadiković.

Naveo je da Uk priča o stvarima sa kojima nije upoznat, a odnose se na sredstva u Zavodu, a onda, kako kaže, Vlada donosi odluku koje su u nadležnosti federalnog nivoa i koje bi oni trebali riješiti.

"Žele prebaciti sredstva za onkološke pacijente iz KS na Federaciju BiH. Na sastanku na kojem se razgovaralo o izdvajanju novca za onkološke pacijente prisustvuje direktorica JU Apoteke Sarajevo, što je najbolji pokazatelj kako se sve radi i kako će se vršiti nabavka tih lijekova za oboljele. Cilj im je da se napravi dobar tender i da sve ide preko Apoteka Sarajevo, politički kako su oni i navikli da rade sve. Da budem jasan, niko od radnika u zdravstvu nema apsolutno ništa protiv da se onkološkim pacijentima kupi terapija. Među njima su i naši članovi porodica. Ali mora se naći način da se odvoji određeni iznos sredstava i za povećanje plaća radnika u zdravstvu", istakao je Sadiković.

Radnici u zdravstvu još jednom su ponovili da neće odustati od zahtjeva da im se poveća satnica i da do daljnjeg ostaju ispred Vlade KS. Za petak su najavili i jednosatnu blokadu saobraćajnice na Skenderiji u svim pravcima, nakon čega će, kako kažu u Sinidkatu, javnost upoznati sa novim odlukama.

"Ako im odgovara u izbornoj godini, nek' izvole, mi ćemo nastaviti svoje. Pozivam resornog ministra da nam se obrati, također i SDP i NiP, a ne premijer koji radi po uputama nekih drugih ljudi", kazao je Sadiković.

#NihadUk #povećanjeplaća #Sindikatradnikauzdravstvu #VladaKS #BiH