Članak

MINISTAR ODBRANE BIH

Helez hrabrim vojnicima koji su spasili posadu iz helikoptera: Vi ste ponos naše države

Prijemu kod ministra prisustvovali su i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Gojko Knežević, te komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Mirzet Lubenović.

(Patria) - Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem primio je u posjetu pripadnike artiljerijskog bataljona iz sastava 4 pbr Oružanih snaga BiH, na čelu s pukovnikom Muhamedom Ganićem, koji su spasili unesrećenu posadu helikoptera koji je pao u Jablaničko jezero.

Bez razmišljanja unesrećenoj posadi helikoptera prvi su upomoć pritekli potporučnik Ahmed Opardija, kaplar Anel Gostevčić, vojnik 1. klase Dženan Ščuk, vojnik 1. klase Eldin Prevljak i vojnik Arnes Burić, a zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji u padu helikoptera nije bilo ljudskih žrtava.

Prijemu kod ministra prisustvovali su i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Gojko Knežević, te komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Mirzet Lubenović.

Ministar Helez poželio je srdačnu dobrodošlicu hrabrim pripadnicima OS BiH.

- Vi ste bez razmišljanja pritekli upomoć i spasili nekoliko života, čestitam vam na tome. Znam da je bilo i negativnih komentara, ali ne osvrćite se, toga će uvijek biti. Nastavite raditi s entuzijazmom kao do sada i ostanite ponos naše države. Hvala vam u ime MO i OS BiH i svih nas - rekao je Helez.

Naglasio je da će pripadnici OS BiH biti novnačno nagrađeni za svoju hrabrost i profesionalnost.

Zamjenik Galić pripadnicima OS BiH zahvalio je za sve što rade, kazavši da su oni heroji i ponos države.

Zamjenik Goganović je naglasio da se ljudski životi ne mogu nadoknaditi ničim, zato je postupak pripadnika artiljerijskog bataljona iz sastava 4 pbr za svaku pohvalu.

Načelnik ZŠ OS BiH, generalpukovnik Knežević čestitao je pripadnicima koji su bez razmišljanja pritekli upomoć unesrećenoj posadi helikoptera OS BiH.

- Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, jer sve je drugo nadoknadivo. Takve stvari se dešavaju i u najorganizovanijim sistemima ali moramo raditi na tome da nam se ne ponovi - dodao je Knežević.

#BiH #Helikopter #jablaničkojezero #Oružanesnage #ZukanHelez