Članak

KO IMA NAJVEĆE ŠANSE

Intervjui sa kandidatima za direktora SIPA-e 9. septembra: Postoje li Dodikov i Nešićev favorit?

(Patria) - Za naredni ponedjeljak (9. septembra) Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazao je intervjue sa kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Među prijavljenim kandidatima je i Darko Ćulum, čiji je mandat istekao u julu. Poznato je da Ćulum uživa podršku SNSD-a ali je pitanje da li će to ovog puta biti dovoljno.

Očekuje se da se intervjuu odazovu i ostali kandidati među kojima su Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta, Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, Vlado Jovanić, službenik Uprave za policijsku podršku MUP Rs, Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Rs, te Zoran Savić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).

Nakon okončanih intervjua Nezavisni odbor utvrđuje rang-listu pet uspješnih kandidata koju šalju ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću. Bez obzira na rang-listu ministar Nešić može izabrati jedno ime i predložiti Vijeću ministara BiH imenovanje direktora SIPA-e.

Ono što se za Ćuluma već godinama provlači je da je on već odavno ispunio uslove za penzionisanje, ali
to je obaveza Nezavisnog odbora da utvrdi sve činjenice.

Krajem juna u Brčkom su zvanični sastanak održali ministar Nešić i šef Policije Pisić, pa se nezvanično Pisićevo ime ističe kao jedno od glavnih kandidata za ovu poziciju. Pisić je u organizaciji Ambasade SAD tokom 2022. godine boravio u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, a i u njegovoj biografiji navodi se da ima bogato specijalističko iskustvo od preko 20 godina u suzbijanju organizovanog kriminala i krijumčarenja droga u domaćim i međunarodnim okvirima.

Ono što je još uvijek neriješeni problem koji opterećuje ovu policijsku agenciju je status odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića. On se sumnjiči za zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH, a 8. jula je pobjegao u Hrvatsku i izbjegao hapšenje po nalogu Tužilaštva BiH.

Iako do danas nije uspio opravdati odsustvo s posla, niti mu se može isplaćivati plaća, Vijeće ministara BiH još ga nije razriješilo dužnosti. Za Galićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Njegov advokatski tim podnio je zahtjev za razrješenje s dužnosti zbog penzionisanja. Ministri iz reda Bošnjaka ne žele glasati za takvo razrješenje čime bi mu bile omogućene beneficije. No, za sada bilo kakvi dalji potezi su zaustavljeni, a Hrvatska nema namjeru izručiti Galića koji ima dvojno državljanstvo.

Nezavisni odbor tvrdi da je okončao slučaj Galić te da su Vijeću ministara BiH ostavili mogućnost smjene.

(A.V.)

#DarkoĆulum #direktor #GoranPisić #SIPA #BiH