Članak

VIJEĆE MINISTARA

Hoće li BiH preuzeti brigu o migrantima, strane organizacije uputile pismo Nešiću i drugim institucijama

(Patria) - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo bi da razmatra i Prijedlog odluke o osnivanju Radne grupe za pripremu prijedloga plana tranzicije u upravljanju migracijama, privremenim prihvatnim centrima, s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine.

U pismu koje je Međunarodna organizacija UNHCR uputila ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, skrenuta mu je pažnja na potrebu sveobuhvatnog plana za tranziciju u upravljanju migracijama i azilom sa međunarodnih organizacija na institucije BiH. Pismo je prije nekoliko dana objavio portal Fokus, a nakon što se dogodila tragedija na rijeci Drini kada se utopilo 12 migranata među njima majka i beba.

U pismu UNHCR-a se navodi da bi sveobuhvatni plan trebao da obuhvati i pružanje svih usluga koje su trenutno dostupne migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama u BiH, a posebno u prihvatnim centrima. Podsjeća se da je UHCR Ministarstvu sigurnosti lani predstavio dokument sa modelom koordinacije.

Međutim, ističe se u pismu, prijedlog koje je Ministarstvo sigurnosti dostavilo Vijeću ministara za donošenje odluke o osnivanju interresorne radne grpe za pripremu plana tranzicije u upravljanju migracijama sa međunarodnih organizacija na institucije BiH fokusira se na upravljanje privremenim prihvatnim centrima, a ne obuhvata sve usluge koje se pružaju korisnicma centara i ne pokriva sve aspekte koji se odnose na azil i međunarodnu zaštitu.

Bh. vlasti su se u slučaju migrantske krize oslonile na strane organizacije, EU i druge organizacije koje jesu spremne dati novac, ali brigu o migrantima treba preuzeti BiH.

Pismo UNHCR-a dobile su i druge nadležne institucije.

Ono što posebno treba napomenti da su migranti smješteni u dva centra u Sarajevu (Ušivak i Blažuj), te u Bihaću. Tačan broj migranata koji borave u BiH varira između nekoliko hiljada, a česti su incidenti i međusobni sukobi.

Posljednji takav slučaj dogodio se u ponedjeljak u Sarajevu, a jedan migrant smrtno je stradao.

#migranti #upravljanje #BiH