Članak

LIVE NA FB

Bandić o devastaciji sistema obrazovanja: Da li djeca, roditelji i nastavnici imaju razloga da se raduju početku škole

(Patria) - Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Naidom Hota-Muminović nedavno je donijelo Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugrozit najbolji interes učenika i zaštiti učenika.

Kako se navodi u tekstu pravilnika koji je objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo, ovim pravilnikom propisuje se obaveza osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo da vode evidenciju o neprihvatljivim oblicima ponašanja učenika i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika, ovlaštenje za vođenje evidencije, svrha, sadržaj, oblik i način vođenja evidencija, čuvanje podataka iz evidencije, te zaštita ličnih podataka. Ovakav pravilnik postojao 2018. godine, ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine zabranila njegovo korištenje. Sada je ponovo uveden, pod drugim nazivom i sa pojedinim sitnim razlikama.

Muamer Bandić, zastupnik opozicione Stranke za BiH, prokomentirao je donošenje ovog pravilnika. Smatra da pravilnik nije usklađen sa zakonom. Da li ovaj put djeca, roditelji i nastavnici imaju razloga da se raduju početku nove školske godine?


- Kolega Mirnes Ajanović smatra da na ovaj način Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo podzakonski akt nije utemeljilo na zakonu. Radi se o skupljanju podataka o učenicima bez zakonskog osnova, a koji uključuju informacije o učenicima koje spadaju u lične podatke. Učenici i roditelji su diskriminirani, prema njegovom mišljenju. Smatram da je ovakvu vrstu podzakonskih akata trebalo donijeti na drugačiji način. Donošenje ovakvih akata bez profesionalaca u najmanju ruku je neozbiljno – rekao je Bandić.

Pravilnik je izazvao niz reakcija u javnosti, pretežno negativnih. Kako kaže, konsultovao se sa ljudima iz struke. Također je bio i kod ministrice na konsultacijama.

- Prema mojim informacijama, struka je davala primjedbe, ali te primjedbe nisu prihvaćene. Određen broj prosvjetnih radnika je iskazivao nezadovoljstvo. Ministarstvo tjera škole da krše zakon. Bez kolektivnog ugovora nema prava prosvjetnih radnika. Svaki zakon treba da ima poticajnu normu. Pravna rješenja moraju imati analizu da znamo kako će djelovati na one na koje će se najviše odnositi. Degutantno je da prosvjetni radnici u tome ne sudjeluju. Nisu konsultovani i njihove primjedbe nisu prihvaćene. Kao da žele da devastiraju sistem obrazovanja – istakao je Bandić, prenosi Hayat.

Kako je pojašnjeno u pravilniku, u svrhu vođenja evidencije iz člana 1. ovog pravilnika, škola je obavezna da stvara uslove za zdrav mentalni i fizički razvoj, dobrobit učenika; da se brine o sigurnosti učenika; da osigura uslove za uspješnost svakog učenika u učenju i vladanju; da prati zdravstveno stanje učenika dok borave u školi i o tome obavještava roditelje/staratelje/usvojitelje, kao i da pruža savjetodavni rad učenicima.

Lista indikatora za rano prepoznavanje faktora rizika i/ili drugih faktora koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštite učenika između ostalog, navedeno je sljedeće:

- Učenik/učenica je nervozan/nervozna kada dobije poruku na telefon ili računar;
- Učenik/učenica na profilu na društvenim mrežama uklanja profilnu sliku;
- Učenik/učenica često odlazi u toalet;
- Kod učenika/učenice su uočavaju govorno-jezičke poteškoće (tepanje, mucanje, usporen razvoj govora)

#Hayat #KantonSarajevo #MinistarstvoOdgojaIObrazovanje #MirnesAjanović #MuamerBandić #NaidaHotaMuminović #PodzakonskiAkt #ProsvjetniRadnici #SistemObrazovanja #BiH