Članak

ČELNIK SBIH

Efendić: Morat ćemo uvoziti struju, lančana reakcija neminovno će uslijediti

Najavljeno poskupljenje električne energije stupilo je na snagu. Tako će bh. građani koji koriste usluge Elektroprivrede BiH struju plaćati 10 posto skuplje.

(Patria) - Najavljeno poskupljenje električne energije stupilo je na snagu. Tako će bh. građani koji koriste usluge Elektroprivrede BiH struju plaćati 10 posto skuplje.

No, takvo poskupljenje neće se dogoditi u onim domaćinstvima koji koriste struju od Elektroprivrede HZHB.

O poskupljenju električne energije, ali i o ostalim aktuelnim temama večeras je u emisiji "7plus" Hayat televizije govorio čelnik Stranke za BiH Semir Efendić.

- Moglo je biti drugačije. Posljedice nerada nametnute vlasti će biti bolne. Je li moguće da nema odgovornosti za gubitak? Jedini način za spašavanje u ovakvoj situaciji za vlast je da se digne cijena električne energije.

Zar se to nije moglo riješiti na drugi način kao što je to bilo i ranijih godina - da se izvozna cijena poveća. Da bi spasili to šta se napravilo vlast ide prema građanima.

Ono što je bio veliki stimulans za izvoz je bila povoljna cijena električne energije. Ovako će cijena biti ista kao i u EU, pa ćemo morati uvoziti električnu energiju.

Također, smanjuje se proizvodnja uglja, a sve se to događa samo u Elektroprivredi, dok HZHB posluje prema starim cijenama - govori Efendić.

Stranka za BiH bila je dio pregovora za ulazak u vlast. Međutim, zbog svojih principa i nekih prijedloga koji nisu prošli nisu postali dio vladajuće koalicije.

Efendić kaže da su potpisali sporazum koji se danas ne provodi te da će građani imati uvid u taj sporazum da se vidi koliko se nije uradilo od dogovorenog.

- Stanje u energetskom sektoru je strašno. Mi smo kao stranka bili motivisani biti dio vlasti. Upravo zbog toga smo potpisali taj program u kojem su pobrojani projekti, kao recimo Blok 7 ali i Blok 8. Ništa od toga se ne dešava.

Oni su potpisali sa Čovićem neke principe a mi ćemo dati na uvid građanima ono što smo potpisali da se vidi šta se trebalo raditi. Trebali su se raditi novi objekti, ulagati u novije izvore energije.

Upravo zbog toga što ovisimo zbog značajnog uvoza imali smo prekid struje nedavno. Interesantno je da su za kratko vrijeme uspjeli ovo da urade. Lančana reakcija će neminovno uslijediti - ističe Efendić.

Brojni su projekti iz energetskog sektora koje je Stranka za BiH predlagala prilikom razgovora za formiranje vlasti. Zbog toga im je bilo ponuđeno upravo Ministarstvo rudarstva i energetike FBiH, gdje su mogli da implementiraju svoje projekte.

Međutim, Efendić ističe da je Trojku od početka interesovala samo vlast te da su na neki način poslušnici lidera HDZ Dragana Čovića.

- Vidjeli smo da ne znaju šta treba raditi. Interesovalo ih je samo da uđu u vlast. Vidjeli smo da je Čović šef. Ono što smo predlagali nije bilo bitno.

Rekli su nam na jednom sastanku da će podržati Vukoju. U tom smislu su slušali Čovića. Da smo preuzeli ministarstvo ne bismo mi tu mogli raditi.

Na svakoj sjednici se daju odobrenja za implementaciju tih projekata HZHB ili nekome od privatnika bliskih HDZ-u.

Ima i neki projekat EP koji je zaustavljen od Naše stranke zbog neke rijetke životinje koju je neko vidio na Vlašiću. Tako vam je u svakom pokušaju da urade nešto novo - zaključio je Efendić.

#električnae #Našastranka #poskupljenjestruje #SemirEfendić #trojka #BiH