Članak

HITNA SJEDNICA

Zastupnički dom usvojio Budžet institucija BiH

Zastupnički dom Parlamenta BiH po hitnom je postupku na današnjoj hitnoj sjednici usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu.

Foto: Patria

(Patria) - Zastupnički dom Parlamenta BiH po hitnom je postupku na današnjoj hitnoj sjednici usvojio Budžet institucija BiH za ovu godinu.

Također su usvojene izmjene dva zakona - o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH i o javnim nabavkama BiH.

Prema zakonskim rokovima, Budžet je trebao biti usvojen do kraja prošle godine, ali je tek nedavno izašao iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Zastupnički dom danas ga je usvojio glasovima zastupnika iz vladajućih stranaka (HDZ, SNSD i Trojka), dok je opozicija bila protiv. Preciznije, za su bila 23 zastupnika, dok je 16 glasalo protiv.

Budžet institucija BiH za ovu godinu iznosi 1,3 milijarde KM. A da bi stupio na snagu, mora ga usvojiti i Dom naroda Parlamenta BiH. Hitna sjednica tog doma zakazana je za petak, 19. juli sa početkom u 11 sati.

Kad su u pitanju izmjene Zakona o VSTV-u BiH, njima se produžava rok za uspostavu odjela za integritet, koji provjerava imovinu nosilaca pravosudnih funkcija, bez čega sudije i tužioci ne mogu preuzeti dužnost.

Rok se pomjera po treći put, ovoga puta do februara 2025. godine, piše Faktor.

Prema dopunama Zakona, svi imenovani do 23. marta, što je bio prethodni rok za uspostavu odjela za integritet, mogu stupiti na funkciju, a onda će naknadno biti provjeravani.

Ovaj zakon su podržali skoro svi zastupnici.

A kad se radi o usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, njih su predložila četiri zastupnika iz SDP-a, Naše stranke, NiP-a i HDZ-a (Saša Magazinović, Sabina Ćudić, Nihad Omerović i Predrag Kožul).

Promjene su predložene zbog pojave takozvanih profesionalnih žalitelja koji se žale „na sve i svašta“ kako bi ili ostvarili korist ili odužili postupak.

Izmjenama ovog zakona predviđeno je, između ostalog, povećanje naknade za ulaganje žalbe, a i ova naknada bi ubuduće morala biti uplaćena u roku za izjavljivanje žalbe.

#budžet #Parlament #ZastupnickiDom #bih