Članak

PRVI ZVANIČNI SASTANAK

Susret Starmera i Bidena: Odnosi UK-a sa Sjedinjenim Državama jači nego ikad

(Patria) - Novi britanski premijer Keir Starmer pozdravio je u srijedu specijalne odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država na prvom sastanku jedan na jedan s predsjednikom Joeom Bidenom, gdje su njih dvojica slavili i pobjedu Engleske u polufinalu Eura 2024.

Nekoliko dana nakon što je Starmer ubjedljivo izabran, pridružio se Bidenu u Ovalnom uredu Bijele kuće. Američki lider se našalio da je pobjeda Engleske nad Nizozemskom u srijedu, kojom je Engleska ušla u finale, pripala novom lideru Britanije, javio je Reuters.

Starmer je bio u Washingtonu na sastanku lidera NATO-a, njegovom prvom međunarodnom samitu. S Bidenom je govorio o historijskim i kulturnim vezama Britanije sa Sjedinjenim Državama, o vezi koja je nazvana „posebnim odnosom“.

„Poseban odnos je toliko važan. Stvoren je u teškim okolnostima i trajao tako dugo i sada je jači nego ikad“, rekao je Starmer.

„Veoma sam zadovoljan što mogu tako rano doći u vladu da se ponovo posvetim NATO-u, da se ponovo posvetim posebnim odnosima i da razgovaram o ovim poslovima s vama.“

Oni su se našalili na račun engleskog uspjeha u fudbalskom takmičenju.

Starmer je sugerisao da bi Engleska mogla osvojiti Euro 24, dok je Biden odgovorio da je
pobjeda nad Nizozemskom „zaista dobra vijest“.

„Sve je to zbog premijera“, našalio se Biden.

Ranije je Starmer, koji će prisustvovati finalu u nedjelju, gledao dio utakmice sa nizozemskim premijerom Dickom Schoofom na marginama samita NATO-a.

„Počeo sam da gledam utakmicu sa nizozemskim premijerom, ali smo otišli pri rezultatu 1-1“, rekao je Starmer.

Biden se nasmijao i rekao: „A vi još uvijek razgovarate jedni s drugima?“

#JoeBiden #KeirStarmer #NATO #SAD #Svijet