Članak

SJEĆANJE NA GENOCID

Danas je Dan žalosti u Federaciji BiH

U većem bh. entitetu Federaciji BiH danas je Dan žalosti.

(Patria) - U većem bh. entitetu Federaciji BiH danas je Dan žalosti.

Odluku kojom se 11. juli 2024., Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u FBiH donijela je 5. jula Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području FBiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identifikovane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima.

Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti.

Podsjetimo još i da Vijeće ministara BiH prije dva dana nije našlo za shodno da Dan žalosti proglasi na teritoriji cijele države. Protiv takve odluke, očekivano, bili su ministri iz reda srpskog naroda.

#Danžalosti #Federacija #genocid #BiH