Članak

STIGLO SEDAM KOVERATA

Nezavisni odbor u ponedjeljak otvara prijave za direktora SIPA-e, razmatrat će i slučaj 'Zoran Galić'

(Patria) - Nezavisni odbor održat će sjednicu u ponedjeljak 15. jula, a na dnevnom redu je nekoliko tačaka dok bi dnevni red mogao biti dopunjen i zbog novonastale situacije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nakon bijega od hapšenja zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića.

Kako je za Patriju potvrdio Enes Obralija, predsjedavajući NO, na ovoj sjednici bit će razmatrane prijave pristigle na konkurs za direktora SIPA-e s obzirom da aktuelnom direktoru Darku Ćulumu ističe mandat ovog mjeseca.

„Na konkurs je pristiglo sedam prijava. Kada ih otvorimo vidjet ćemo da li svih sedam ispunjava formalno-pravne uvjete“, kazao je Obralija.

Također, s obzirom da je nedavno preminuo Uroš Pena koji je bio član Nezavisnog odbora, Obralija je kazao da će o tome obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH odnosno da se pokrene procedura popune ove pozicije. No, ta procedura ne utječe na konkursnu proceduru za direktora SIPA-e jer postoji kvorum za rad u NO.

S obzirom na aktuelnu temu bijega zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, pitali smo Obraliju da li će se Nezavisni odbor očitovati o ovom slučaju.

„Predložit ću da se dnevni red dopuni i da razmotrimo i ovu situaciju. Mi za sada nemamo nikakvih zvaničnih informacija, niti je šta stiglo u Nezavisni odbor. Ili ćemo tražiti informaciju od direktora Ćuluma ili ćemo otići u posjetu, ali za sada je Tužilaštvo BiH to koje ima informacije“, kazao je Obralija.

Iako je Nezavisni odbor nadležan da pokreće smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija, u ovom slučaju to još uvijek nije moguće.

S obzirom da je Tužilaštvo BiH odnosno glavni tužilac Milanko Kajganić obavijestio javnost da je Zoran Galić ilegalno napustio BiH kako bi izbjegao hapšenje, onda bi Tužilaštvo BiH trebalo zvanično o tome obavijestiti i Nezavisni odbor.

#bijeg #EnesObralija #Nezavisniodbor #ZoranGalić #BiH