Članak

RUSKA AGRESIJA

Obraćanje Bidena i Sullivana: Najavili veću podršku NATO-a Ukrajini

(Patria) - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iznio je u utorak niz mjera za jačanje podrške Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a Ukrajini, dok su se čelnici vojnog saveza okupili u Washingtonu na samitu, javio je Reuters.

NATO će u narednim danima objaviti novu vojnu komandu u Njemačkoj koju će predvoditi general s tri zvjezdice za obuku i opremanje ukrajinskih trupa i imenovati višeg predstavnika u Kijevu za produbljivanje odnosa Ukrajine sa alijansom, rekao je Sullivan na konferenciji o odbrambenoj industriji pod pokroviteljstvom Privredne komore SAD-a.

Sullivan je rekao da je NATO opredijeljen da dugoročno stane uz Ukrajinu dok se bori protiv ruskih osvajača.

„(Ruski predsjednik Vladimir) Putin nas ne može podijeliti. Ne može nas nadživjeti. Ne može nas oslabiti. I Ukrajina, a ne Rusija, će pobijediti“, rekao je Sullivan.

Američki predsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu liderima NATO-a u Washington DC snažnim govorom u kojem je proglasio vojnu alijansu „moćnijom nego ikad“ jer se suočava sa svojim najvećim izazovom u generaciji s ratom u Ukrajini. On je to nazvao „ključnim trenutkom“ za Evropu i svijet.

Upozoravajući da su „autokrate srušile globalni poredak“ i da su terorističke grupe i dalje prijetnja, on je najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini i pozdravio ulazak Švedske i Norveške u alijansu.

„Rat će se završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i nezavisna zemlja“, rekao je Biden.

„Rusija neće prevladati. Ukrajina će prevladati.“

Američki zvaničnici rekli su da pomoć protivvazdušne odbrane uključuje rakete Patriot i njihove komponente. U narednim mjesecima, saveznici će Ukrajini obezbijediti i desetine drugih taktičkih sistema protivvazdušne odbrane.

Biden je govorio oko trinaest minuta jasnim glasom, što je bila uočljiva razlika u odnosu na njegov tihi ton tokom prošlomjesečne predsjedničke debate. Njegov govor održan je u teškom trenutku u njegovoj političkoj karijeri. On se suočava sa pozivima da se povuče kao predsjednički kandidat Demokratske stranke nakon katastrofalnog učinka na prošlomjesečnoj predsjedničkoj debati.

Bidenov tim je odgovorio pokušavajući da pokaže da je osamdesetojednogodišnjak i dalje dovoljno energičan da se nosi sa zahtjevima predsjedništva. Njegova administracija istakla je njegovu ulogu domaćina samita NATO-a ove sedmice u Washingtonu DC dok alijansa slavi 75. godišnjicu. Lideri iz 32 zemlje članice okupili su se u utorak navečer na obraćanju Joea Bidena.

Događaj je bio prožet historijom alijanse. Održan je upravo na mjestu gdje je decenija ranije potpisan originalni ugovor, na koji se Biden pozvao u svom govoru. Nakon što su lideri pozirali za grupnu fotografiju, publika je pogledala video koji slavi NATO, koji sadrži arhivske snimke NATO trupa i uzbudljive govore svjetskih lidera.

U uvodnoj riječi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg proslavio je stvaranje grupe „sa jasnim ciljem očuvanja mira i zaštite slobode“.

Grupa nacija se trenutno suočava sa velikim izazovom dok Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine. Stoltenberg je to nazvao „najvećom sigurnosnom krizom u generacijama“.

Pred kraj svog govora, Biden je pozvao Stoltenberga da se vrati na binu, nazvavši ga „čovjekom integriteta i intelektualne strogosti“. On je Stoltenbergu dodijelio Predsjedničku medalju slobode, najveće američko civilno priznanje.

#JoeBiden #NATO #Rusija #Svijet #Ukrajina