Članak

KONFERENCIJA U SREBRENICI

Subašić: Mi majke smo probudile svijet, naša unučad će nastaviti put istine i pravde

(Patria) - U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je, u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, otvorena konferencija "Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje međugeneracijske odgovornosti“.

Govoreći o samom nazivu konferencije, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić naglasio je da je odgovornost temeljni pojam, koji nije dovoljno ukorijenjen u našoj kulturi, te da je stoga i konferencija oranizirana s ciljem da "sve nas podsjeti da imamo odgovornost".

"Neki ljudi prije nas su prihvatili odgovornost, ako ništa drugo barem toliko da prenesu ono što su preživjeli. Prije ili kasnije će doći vrijeme kada među živima neće biti onih koji su preživjeli Srebrenicu i tada će to postati odgovornost svih nas. Konferencija je organizirana i s ciljem da nas podsjeti na to da ako je ovo zajednička stvar, onda se i uloga, poslovi moraju tako podijeliti. Možda može sada, ali Srebrenica ne može zauvijek ostati pitanje samo onih koji su preživjeli. Ako je to zajednička stvar, treba da vidimo gdje su zajednički napori", kazao je Suljagić.Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i učesnica konferencije, ukazala je na činjenicu da je odgovornost na onima koji su preživjeli da istinu prenesu na nove naraštaje.

"Naša unučad znaju pravu istinu i neće se zaboraviti, niti ponoviti Srebrenica. Mislim da smo dosta uradili, probudili smo svijet, prenijeli smo istinu, a naša unučad će nastaviti put istine i pravde. Na mladima svijet ostaje", poručila je ona.

Konferencija istražuje ključnu ulogu obrazovanja nakon genocida i fokusira se na tri ključna panela: 1. Važnost svjedočenja preživjelih; 2. Međugeneracijska odgovornost; 3. Obrazovanje kao katalizator promjena.

#EmirSuljagić #konferencija #MuniraSubašić #BiH