Članak

PROPADANJE INSTITUCIJA

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine najavljuju zatvaranje ove ustanove

Stanje u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je kompleksno, kazali su u dopisu medijima.

(Patria) - Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine kazali su kako nemaju elementarne uslove za rad, te kako će ova institucija biti dovedena pred zatvaranje.

Uposlenici su stava da ukoliko se hitno ne poduzmu konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će se zatvoriti 25. augusta 2024. godine, simbolično, istog dana kada je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine.

Stanje u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je kompleksno, kazali su u dopisu medijima.

Radnici nisu primili plate tri mjeseca (posjednju za mjesec mart), resursi za normalan i redovan rad su gotovo iscrpljeni, elementarna sredstva za funkcionisanje institucije su potrošena, opstojnost institucije koja se, između ostalog, temelji na radu s korisnicima i pružanju usluga akademskoj, naučnoj i široj zajednici, dovedena je u pitanje.

Ukratko, NUBBiH, zbog neriješenog finansijskog statusa i nedovoline podrške nadležnih organa u državi BiH (državni, federalni i kantonalni nivo), nema više raspoloživih sredstava, time ova institucija neće biti u mogućnosti obnašati vlastitu ulogu u privatljivom kapacitetu.

Naglašeno je kako problem nije samo finansijske naravi.

"Rezignirajuća činjenica za radnike NUBBiH jeste što se nadležni organi vlasti u BiH oglušuju o sudbinu ove institucije, što država ne pokazuje odgovarajuću brigu, što ne postoji dovolino nastojanja i angažmana da se iznađe rješenje ne samo za trenutno, već i ukupno stanje koje je neshvatljivo za instituciju koja je temelj državotvornosti i kulturno-historijskog identiteta države."

Ponovili su kako je Skupština Kantona Sarajevo ove godine usvojila Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, na osnovu kojeg je obećano, ne potpuno, ali koliko-toliko privatljivo rešenje za sedam institucija kulture od značaja za BiH.

"Ipak, u praksi, od ovog zakona NUBBiH nije, do sada, imala apsolutno nikakve koristi. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i made Kantona Sarajevo (MONKS) je NUBBiH-u dodijelilo 220.000,000 KM za 2024. godinu, što je približno isti iznos koje je NUBBiH dobila i prethodne, 2023. godine, dakle mnogo prije prijedloga i usvajanja pomenutog zakona (također, i ova sredstva su umanjena za skoro 200.000,000 u odnosu na dobivena u 2022. godini). Naglašavamo da su sredstva MONKS dovoljna tek za dvije mjesečne plate uposlenika NUBBiH."

Radnici NUBBiH ulaze u četvrti mjesec bez plate i odgovarajućih uslova za rad, i traže hitan i konkretan angažman nadležnih institucija.

#Biblioteka #Bosne #Finansijsko #Hercegovine #Nacionalna #Naglašeno #Stanje #Univerzitetska #Uposlenici #Zatvaranje #BiH