Članak

ISTRAGE

Akcija 'Šljivice': SIPA lišila slobode 13 osoba

(Patria) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, proveli su 09. 07. 2024. godine operativnu akciju kodnog naziva „Šljivice“ te izvršili pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika po naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Jedna osumnjičena osoba je u bjekstvu, dok je 13 osumnjičenih osoba lišeno slobode tokom provođenja operativne akcije te su u svojstvu osumnjičenih, a po ovlaštenju tužioca, ispitani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, nakon čega se sa osobama postupalo u skladu sa uputama postupajućeg tužioca.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe”, „Nedopuštena trgovina” i „Pranje novca“, propisanim Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela za koja se sumnjiče osumnjičene osobe, te u vezi sa počinjenjem drugih krivičnih djela: 36.500 paklica cigareta, novac – cca 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, oko 100 kg duvana u listu, oko 230 kg rezanog duvana, filteri prazni za punjenje cigareta – cca 59.000 komada, dvije mašine za rezanje duvana, dvije mašine za punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač videonadzora.

Vrijednost privremeno oduzete robe i predmeta je oko 450 000 KM.

#BosnaIHercegovina #DržavnaAgencija #KrivičniZakon #MinistarstvoUnutrašnjihPoslova #OperativnaAkcija #OrganizovaniKriminal #PrivremenoOduzetaRoba #RepublikaSrpska #TuzlanskiKanton #Vrijednost450000KM #CrnaHronika