Članak

PREMIJER KOSOVA

Kurti: Srbija i Rusija prave probleme susjedima jer žele ekspanziju

(Patria) - Kosovski premijer Albin Kurti smatra da je Srbija agresivna prema Kosovu, ne samo time što ga ne priznaje kao nezavisnu državu, već i angažovanjem u hibridnom ratu i izvođenjem vojne obuke u bazama blizu granice s Kosovom.

Kurti je u intervjuu za CNN rekao kako Kosovo traži od Zapada da izvrši pritisak na Srbiju da ukloni te baze i naveo da Beograd ima sličnosti s Rusijom, jer prema njegovim riječima, i jedni i drugi nanose nevolje svojim susjedima jer žele ekspanziju.

- S druge strane, moram da kažem da Rusija vjerovatno imitira Srbiju Miloševićevog režima. Sad vidimo kako despotski predsjednik (Vladimir) Putin želi da Ukrajinu pretvori u državu, slično bosanskom scenariju, koja bi bila teritorijalno podijeljena, kako bi bila nefunkcionalna i stvorila mogućnosti za dalju invaziju na teritoriju - rekao je Kurti.

Kosovski premijer ističe da su u historijskom, kulturnom i operativnom smislu Kremlj i Beograd oponašali jedni druge i da je to zabrinjavajuće za Kosovo.

- Zbog toga smo zabrinuti jer je u interesu Kremlja da širi druge sukobe u Evropi preko svojih saradnika. A Srbija na Balkanu je hegemonistička država i istovremeno saradnik Rusije - navodi Kurti.

#AlbinKurti #Beograd #CNN #Kosovski #Kosovu #Premijer #Rusijom #Srbija #Srbiju #Zapada #Region