Članak

ODNOSI

Putin i Modi održavali neformalne razgovore u rezidenciji lidera Kremlja

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin dočekao je indijskog premijera Narendru Modija kasno sinoć i
proveo ga oko njegove rezidencije izvan Moskve uoči zvaničnih razgovora u Kremlju danas.

Putin je zagrlio Modija u svojoj kući u Novo-Ogarjevu, pozdravio ga kao svog „dragog prijatelja“ i rekao da je „veoma sretan“ što ga vidi, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

„Naši zvanični razgovori su sutra, dok danas u ovom udobnom, prijatnom okruženju vjerovatno možemo da razgovaramo o istim pitanjima, ali nezvanično“, rekao je Putin, a prenosi Reuters.

Ruski predsjednik je Modiju, koji je u prvoj posjeti Rusiji nakon pet godina, ponudio čaj, bobičasto voće i slatkiše i poveo ga u obilazak terena u motornim vozilom.

Modijev put u Moskvu i odnosi Indije s Rusijom usred rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine izazivaju zabrinutost, saopštio je američki State Department. Indija, koja decenijama ima bliske odnose s Moskvom, odbija osuditi Rusiju za rat i umjesto toga poziva na prekid sukoba kroz dijalog i diplomatiju.

Ruske državne novinske agencije objavile su da su Putin i Modi posjetili štalu u rezidenciji i
gledali predstavu sa konjima koji su nastupali.

Visoki indijski zvaničnik rekao je prošle sedmice da bi popravljanje trgovinske neravnoteže Indije s Rusijom i osiguravanje otpuštanja indijskih državljana koji su bili „zavedeni“ u borbu u ukrajinskom ratu bili među Modijevim glavnim prioritetima u Moskvi.

Indija, koja ima veze sa Moskvom još iz sovjetske ere, povećala je kupovinu jeftine ruske nafte do rekordnih nivoa.

#Svijet #VladimirPutin #NaredruModi