Članak

15. MAJA UPUCAN

Slovački premijer Robert Fico vraća se svojim dužnostima nakon pokušaja ubistva

(Patria) - Slovački premijer Robert Fico, koji je preživio pokušaj atentata u maju, nastavio je svoju dužnost, javila je Slovačka televizija, a prenio TASS.

Tokom posjete Agro Voderadyju, poljoprivrednom preduzeću u zapadnom dijelu zemlje, Fico je potvrdio da Slovačka ne planira ukidanje zabrane na uvoz nekih ukrajinskih proizvoda.

„Lista proizvoda koje nećemo uvoziti iz Ukrajine ostaje na snazi. Razgovarao sam o ovom pitanju sa šefom ukrajinske vlade i objasnio mu da ne možemo uništiti poljoprivredu Slovačke“, rekao je.

On je ponovio da je Bratislava koridor za tranzitne isporuke ukrajinskih poljoprivrednih
proizvoda u treće zemlje. Slovačka je zabranila uvoz 14 ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, brašno, mekinje, kukuruz, šećer, repicu, suncokretovo sjeme, med, soju i ječam.

Slovačka insistira na tome da EU donese odluku o zaštiti domaćeg poljoprivrednog tržišta od jeftinog uvoza.

Oružani napad na Fica dogodio se 15. maja u gradu Handlova na zapadu Slovačke. Političar je zadobio prostrelne rane i morao je na nekoliko operacija. Juraj Cintula (71), optužen je za politički motivisan pokušaj atentata. Slovački glavni tužilac Maroš Žilinka je 4. jula rekao da su optužbe prekvalifikovane kao pokušaj terorističkog napada.

#atentat #RobertFico #Slovačka #Svijet