Članak

STATISTIČKI PODACI

ZHK jedini u FBiH bilježi porast nataliteta i broja porodica s troje ili više djece

"Inicijative za podršku porodicama 'tri plus' daju rezultate - raste natalitet i broj porodica s troje ili više djece u Zapadno-hercegovačkom kantonu", poručili su iz Udruženja.

(Patria) - Udruženje porodica s troje ili više djece "Porodice tri plus", pozivajući se na podatke Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK i Federalnog zavoda za statistiku, saopštilo je da ima odlične vijesti za bh. društvo kada je natalitet u pitanju.

"Inicijative za podršku porodicama 'tri plus' daju rezultate - raste natalitet i broj porodica s troje ili više djece u Zapadno-hercegovačkom kantonu", poručili su iz Udruženja.

Sve porodice s troje ili više djece u ZHK ostvaruju pravo na bezuslovnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete do 7. godine života.



Ova pronatalitetna mjera počela je s primjenom kada je prije dvije godine prihvaćena inicijativa Udruženja "Porodice tri plus", gdje ovaj kanton među prvima započinje sistemsku podršku za višečlane porodice.

Dok svi kantoni u FBiH bilježe negativni prirodni priraštaj, ZHK jedini je s pozitivnim prirodnim priraštajem u kojem se, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK, bilježi porast porodica s troje i više djece.

Da je ulaganje u višečlane porodice dalo rezultate potvrđuje i resorno Ministarstvo finansija gdje je za spomenutu pronatalitetnu mjeru planirano više novčanih sredstava u odnosu na prošlu godinu, kada je isplaćeno 910.500 KM, odnosno 17 miliona od uvođenja ove naknade.



Ujedno, očekuju da broj djece za ovu godinu bude i veći, te da planiraju korigovanje budžeta.

"'Porodice tri plus' su ponosne na svoj doprinos u ishodovanju podrške višečlanim porodicama u ZHK. Međutim, iako je visina ove naknade veoma značajna, ona se isplaćuje samo do 7. godine života djeteta.

Zbog toga u narednom periodu nadležnima želimo ukazati da je podrška ovoj djeci veoma neophodna i nakon 7. godine, tj. sve do punoljetstva, kako su to i usvojila prethodna dva kantona (KS i BPK). Tada bi zasigurno ova podrška imala još veće rezultate i postala najbolji primjer podrške natalitetu u FBiH.



Također, u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu, gdje je uvedena podrška za višečlane porodice, prema podacima Zavoda za statistiku, prisutan je pad nataliteta, ali znatno manji u odnosu na kantone u kojima ove mjere nisu uvedene.

Ovo je jasan pokazatelj da ulaganje u višečlane porodice daje rezultate, i da svi kantoni trebaju krenuti ovim putem, što se i nadamo da će se desiti u narednom periodu", zaključuju iz Udruženja.

#BiH #natalitet #PorodiceTriPlus #ZapadnohercegovačkiKanton #ZHK