Članak

KONVENCIJA U SARAJEVU

Muhasilović: Proaktivno i strateškim djelovanjem braniti i graditi BiH, patriotske snage moraju ojačati

Naša domovina Bosna i Hercegovina suočava se s jednim od najtežih trenutaka od svoje nezavisnosti, upozorio je večeras u Sarajevu profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i jedan od osnivača NVO Čuvari Bosne Jahja Muhasilović.

(Patria) - Naša domovina Bosna i Hercegovina suočava se s jednim od najtežih trenutaka od svoje nezavisnosti, upozorio je večeras u Sarajevu profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i jedan od osnivača NVO Čuvari Bosne Jahja Muhasilović.

Obraćajući se na Konvenciji koju su pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizovali Krug 99 i NVO Čuvari Bosne, Muhasilović je apelovao na duboki osjećaj odgovornosti i potrebu za jedinstvom i nacionalnom strategijom koji su našoj zemlji potrebniji nego ikada.

- Suverenitet naše zemlje nad cijelim njenim teritorijem brutalno se negira, a separatističke snage unutar BiH i destruktivne politike iz susjednih zemalja prijete našem postojanju.

Nikada nakon rata nismo vidjeli ovako otvoreno i besramno djelovanje snaga koje žele razbiti našu zemlju.

Vidimo kako se u Srbiji organiziraju sabori koji ignoriraju ustavno-pravni poredak BiH, dok Srbija preko bh. entiteta Rs pozicionira svoju vojnu logistiku na našem teritoriju.

Rs se ponaša kao odmetnuti entitet, dok iz Hrvatske dolaze poruke koje također negiraju suverenitet Bosne i Hercegovine.

Aktivno se provodi okupacija naših institucija od strane susjednih destruktivnih politika putem SNSD-a i HDZ-a BiH - ističe Muhasilović.

Naglašava da takve politike ne bi bile moguće bez servilne i izdajničke politike koju provodi koalicija poznatija kao Trojka.

- Njihov nedostatak nacionalne svijesti dodatno ohrabruje Dodika i Čovića da vrše tihu okupaciju naše zemlje kroz njene institucije.

BiH se budi u novoj srpsko-hrvatskoj realnosti, a nekima iz Trojke evidentno takav odnos snaga ne smeta.

Najviše oštećeni ovakvim politikama su primarno Bošnjaci, ali i Hrvati Bosne (ne Hercegovine), te Srbi i Hrvati koji žive u kantonima s bošnjačkom većinom, kao i ostale patriote BiH - dodaje Muhasilović.

Naravno, nastavlja u svom obraćanju, okupacija BiH od strane SNSD-a i HDZ-a ne bi bila moguća bez zelenog svjetla međunarodne zajednice, koja je pod visokim predstavnikom Christianom Schmidtom odlučila da pojača sile dezintegracije, oslabi patriotske snage te eliminiše izbornu volju Bošnjaka.

- Opasnost trenutne situacije leži u činjenici da su procesi kroz koje se BiH slabi kompleksni, mnogima neprimjetni i vješto zakamuflirani u veo politike i borbe protiv korupcije, euroatlantskih integracija, nepotizma i sličnih izgovora.

Sada, više nego ikada, potrebni su jedinstvo i vizija. Pozivam sve političke stranke, akademsku zajednicu, vjerske zajednice, nevladin sektor i medije da se okupe oko zajedničkog cilja - očuvanja i jačanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Naša strana, tj. bosanska strana mora pokazati jedinstvo i odlučnost. Moramo proaktivno, a ne samo reaktivno djelovati, te proizvesti jasnu izlaznu strategiju koja će omogućiti našoj zemlji da prevaziđe sve trenutne izazove.

Vrijeme nije na našoj strani ukoliko ne djelujemo proaktivno. Mi smo ti koji trebamo voditi procese, a ne biti objektima politike drugih. Potrebna nam je jasna strategija djelovanja, vizija i jedinstvo u provođenju ovih ciljeva.

Naše crvene linije ne treba da nameću okolnosti, već mi sami. Samo tako možemo izaći iz distopije u kojoj smo se našli - napominje Muhasilović.

Prije svega, dodaje, potrebno je da se ujedine svi aspekti patriotskih snaga na način da se svi koji imaju snage i volje udruže u akademsko/politički front koji će definisati strategije ne samo za defanzivno djelovanje na koje smo primorani sada zbog akcija iz Srbije, već i agende koje će definisati politike i njihove izvršioce kako bismo prešli u ofanzivno djelovanje.

To bi, pojašnjava Muhasilović, podrazumijevalo širi spektar kadrova koji bi ujedinjeno davali i odgovore i strategije politikama na terenu kako da se odbiju napadi a potom pređe u ofanzivu.

- Drugi pravac je buđenje i davanje prostora intelektualnom i svakom kapacitetu snaga nove generacije u državi, što bi dalo novi vjetar u leđa patriotskom frontu.

Treći pravac je širenje mreže medija s patriotskim predznakom - uvezivanje manjih i lokalnih medija s onim većim, kako bi se patriotske poruke i narativi širili na društvenu masu i tako intelektualno/političkom frontu pridružile narodne mase, odnosno mijenjalo stanje apatije i nezainteresiranosti masa za procese - ističe Muhasilović.

Bitnim je također ocijenio napomenuti, s obzirom da se konstantno dezavuiše javnost, da u BiH egzistiraju, ne kako mnogi govore "tri zaraćene strane", već dvije osnovne vektorske sile.

- Sila separatizma i terorizma protiv BiH koja ima svoje saveznike, te patriotska sila koja brani njenu slobodu, teritorijalni integritet, suverenitet. Sve ostale pojave i fenomeni su varijacije na temu. To su dvije osnovne osovine. I potrebno je prestati relativizirati ovu istinu.

Naravno, bit će mnogo otpora, iznutra i izvana. Ali, ako ostanemo fokusirani na cilj i spremni na žrtvu za isti cilj, uvjeren sam da ćemo uspjeti. Nema te sile koja može zaustaviti patriotske snage Bosne. Bezbroj puta smo to dokazali u prošlosti i opet ćemo.

Zato, dajmo se u posao! Ujedinimo sve kapacitete koje imamo, bilo da je riječ o političkim strankama, akademskoj zajednici, vjerskim zajednicama, nevladinom sektoru ili medijima.

Pokažimo svijetu i sebi da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nepokolebljiva u svojoj borbi za suverenitet i integritet.

Hvala vam, i neka nas vodi ljubav prema našoj domovini. Živjela nezavisna, ujedinjena, suverena i jaka Bosna i Hercegovina - zaključio je u svom govoru na Konvenciji Jahja Muhasilović.

#BiH #BosnaiHercegovina #Bosnajenašabosanska #JahjaMuhasilović #Konvencija #konvencija #Sarajevo #izdvojeno