Članak

EURO 2024.

Englezi traže četvrtfinale protiv Slovaka, a furiozna Španija protiv iznenađujuće Gruzije

(Patria) - Danas će u terminima od 18 i 21 sat biti odigane još dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu. Snage će odmjeriti i karte za četvrtfinale tražiti Engleska - Slovačka i Španija - Gruzija.

Engleska - Slovačka

Utakmica Engleska - Slovačka igra se u Gelzenkirhenu. Iako su takmičenje u grupnoj fazi završili na prvom mjestu grupe C, fudbaleri Engleske i selektor Garet Sautgejt suočavaju se sa brojnim kritikama zbog blijedih i neuvjerljivih partija na EURO 2024.

Priliku da poprave utisak Englezi će imati protiv Slovačke koja je nokaut fazu izborila u super uzbudljivoj grupi E, u kojoj su sve četiri selekcije (Rumunija, Belgija, Slovačka, Ukrajina) na kraju imale po četiri boda, pa je putnika u osminu finala odlučila gol razlika.

Slovačkoj i Rumuniji je u posljednjem kolu bio dovoljan remi u međusobnom susretu, a igrači obje reprezentacije na kraju utakmice su zajedno proslavili plasman u osminu finala EURO 2024.

Pobjednika duela Engleska - Slovačka u četvrtfinalu čeka reprezentacija Švicarske koja je jučer eliminisala aktuelnog evropskog prvaka Italiju.

Španija - Gruzija

U večernjem terminu od 21:00, u Kelnu će snage odmjeriti selekcije Španije i Gruzije.

Za razliku od Engleske, Španija je u potpunosti opravdala ulogu jednog od glavnih favorita za osvajanje titule prvaka Evrope. Fudbaleri Luisa de la Fuentea furiozno su započeli nastup na EURO 2024, savladavši Hrvatsku, Italiju i Albaniju u grupi B koju su uoči prvenstva nazivali "grupom smrti".

Protivnik Španije u osmini finala je reprezentacija Gruzije, vjerovatno najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Izabranici selektora Vilija Sanjola, predvođeni genijalnim Kvaratskhelijom, oduševili su fudbalski svijet borbenom i beskompromisnom igrom, a istorijski plasman među 16 najboljih ostvarili su impresivnom pobjedom nad favoriziranim Portugalcima (2:0).

Gruziju je tako neočekivano zahvatila fudbalska groznica, a oglasio se i bivši gruzijski premijer Ivanišvili koji je obećao da će fudbalerima pokloniti 10 miliona eura ako pobijede Španiju u osmini finala.

Bolji iz duela Španija - Gruzija u četvrtfinalu će igrati protiv Njemačke koja je sinoć savladala Dansku rezultatom 2:0.

#EngleskaSlovačka #EURO2024 #Gelzenkirhenu #Ivanišvili #Kvaratskhelijom #LuisDeLa #NjemačkeDansku #ŠpanijaGruzija #VilijaSanjola #sport