Članak

'SAVE THE CHILDREN'

U Pojasu Gaze zbog izraelskih napada nestalo više od 20.000 palestinske djece

Više od 20.000 palestinske djece nestalo je u Pojasu Gaze zbog izraelskih napada na enklavu.

(Patria) - Više od 20.000 palestinske djece nestalo je u Pojasu Gaze zbog izraelskih napada na enklavu.

Mnoga od njih su zarobljena ispod ruševina, zakopana u neobilježenim grobovima ili su izgubila porodicu, objavila je jučer organizacija "Save the Children".

Humanitarna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji je navela da je gotovo nemoguće prikupiti i provjeriti informacije u trenutnim uslovima u Gazi, gdje Izrael nastavlja kopnene i zračne napade.

No, vjeruje se da je najmanje 17.000 razdvojene i djece bez pratnje i oko 4.000 djece vjerovatno nestalo ispod ruševina, dok je nepoznati broj u masovnim grobnicama.

Iz "Save the Children" navode da su "drugi nasilno nestali, uključujući nepoznati broj pritvorenih i prisilno prebačenih iz Gaze, a njihovo boravište nije poznato njihovim porodicama uz izvještaje o zlostavljanju i mučenju".

- Porodice muči neizvjesnost gdje se nalaze njihovi najmiliji. Nijedan roditelj ne bi trebao kopati po ruševinama ili masovnim grobnicama kako bi pokušao pronaći tijelo svog djeteta.

Nijedno dijete ne smije biti samo, nezaštićeno u ratnoj zoni. Nijedno dijete ne smije biti pritvoreno ili držano kao talac - rekao je regionalni direktor "Save the Children" za Bliski istok Jeremy Stoner.

Više od 37.500 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

#djeca #Gaza #rat #sukob #Svijet