Članak

ODLUKA USTAVNOG SUDA

CIK ovjerio prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine

(Patria) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predsjednica Seada Palavrić, 27. juna 2024. godine, u predmetu broj AP-2540/24, rješavajući zahtjev Srpske demokratske stranke za donošenje privremene mjere donio je Odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže Centralnoj izbornoj komisiji BiH da ovjeri učešće Srpske demokratske stranke na Lokalnim izborima 2024. godine, uz garantiranje svih pratećih prava do donošenja odluke o apelaciji.

Ova odluka stupa na snagu odmah i obavezujuća je do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o apelaciji.

Postupajući po Odluci o privremenoj mjeri, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici ovjerila prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u BiH.

Protiv ove odluke može se podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od dana prijema odluke. Žalba se podnosi preko Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i dostavlja se putem faks-aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu: [email protected] ili lično u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

U vezi sa navedenim protokol Centralne izborne komisije BiH će raditi i u dane vikenda, 29. i 30.06.2024. godine u vremenu od 08:00 do 16:00 sati.

Kako je istakla predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić ukoliko ne bude žalbi, odluka postaje pravosnažna u ponedjeljak 1. jula.

"Mi ovoj stranci moramo omogućiti nove rokove za eventualne radnje u pogledu aktivnosti koje su u toku", kazala je Hadžiabdić.

#privremenamjera #SDS #Ustavnisud #BiH #politika