Članak

ENVER IŠERIĆ

Ako želimo spasiti državu, moramo reformirati pravosuđe!

Ako želimo spasiti državu, moramo reformirati pravosuđe, poručio je večeras na društvenim mrežama predsjednik Udruženja Čuvari Bosne i doktor pravnih nauka Enver Išerić.

(Patria) - Ako želimo spasiti državu, moramo reformirati pravosuđe, poručio je večeras na društvenim mrežama predsjednik Udruženja Čuvari Bosne i doktor pravnih nauka Enver Išerić.

Išerić je podsjetio da je u Dnevniku 2 FTV-a predsjednik Rs i SNSD-a Milorad Dodik kazao: "Ako, na primjer, neki sudija u sudu u Trebinju primijeni odluku Ustavnog suda BiH, mi ćemo sazvati sjednicu NSRs i ukinuti taj sud. Tako će ostati bez posla i onaj koji je primijenio odluku i svi zaposleni u tom sudu".

U istom dnevniku, također podsjeća Išerić, predsjednik NSRs Nenad Stevandić rekao je sljedeće: "Mi imamo dualizam tako što VSTV imenuje sudije, a mi iz budžeta osiguravamo sredstva za njihove plate, i sada se postavlja pitanje koga će slušati - ili onoga koji ih imenuje ili onoga koji ih finansira".

"Možete misliti šta čovjek izjavi!?

S obzirom da na nivou države imamo kombinaciju utjecaja na rad pravosuđa, i to kako od onih koji ih imenuju, tako i od onih koji obezbjeđuju sredstva za njihov rad, uključujući i sve druge negativne elemente, onda nije ni čudo što nam je stanje u pravosudnom sistemu takvo kakvo jeste.

Bez pravde u pravosuđu, nema pravde u državi, a bez pravde u državi, teško da opstaje i jedan sistem. Neko je 'boginji pravde' u pravosuđu skinuo povez sa očiju. A povez joj je služio da ne vidi ko su joj stranke i da pravedno sudi", naveo je Išerić na svom Facebook profilu.

#ČuvariBosne #EnverIšerić #miloradod #NenadStevandić #NSRs #Pravosuđe #BiH