Članak

OD ISTOČNE EVROPE DO AZIJE

Putinova posjeta Pjongjangu kao najava nove ruske politike prema Zapadu

Koliko je daleko Pjongjang spreman ići u sigurnosnim aranžmanima sa Rusijom ostaje dilema i zbog stava susjedne Kine kojoj je Sjeverna Koreja strateški važna. Ali razvijanje ekonomskih veza, bez upliva sa Zapada, za Pjongjang sigurno je pobjeda.

Piše: Armin Sijamić

Polovinom ove sedmice Sjevernu Koreju je posjetio predsjednik Rusije Vladimir Putin, prvi put u 24 godine. Putinovo putovanje u izolovanu državu, čiju je izolaciju pomogao i on lično, pokazuje nove planove ruske politike u okršaju sa Zapadom nakon agresije na Ukrajinu.

Kada najviši državni zvaničnik posjeti susjednu državu nakon 24 godine događaj je od najveće važnosti. A ako to radi predsjednik jedne nuklearne sile idući u posjetu drugoj nuklearnoj sili, onda je stvar i važnija, ali i čudnija, jer Moskva i Pjongjang nemaju otvorenih pitanja.

Šta je navelo Putina da posjeti državu koja je pod sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija? Zašto baš sada? Šta od Pjongjanga želi i šta mu nudi? Ovu su neka od pitanja koja se vezuju za ovu posjetu. Ta pitanja imaju korijen u proteklih godinu dana, a posljedica su Putinove izolacije u velikom dijelu svijeta, kao i želje da po receptu koji Zapad primjenjuje u Ukrajini ojača neprijatelja svog neprijatelja.

Pomoć iz Pjongjanga, ili pomoći Pjongjangu?

Zvaničnici sa Zapada su još od prvih mjeseci ruske agresije na Ukrajinu govorili da Moskva želi dobre odnose sa Pjongjangom kako bi dobila oružje, pa čak i vojnike. Moskva i Pjongjang su poricali da taj dogovor postoji, a u međuvremenu sjevernokorejske vojnike u Ukrajini su svi zaboravili. Međutim, Kijev tvrdi da su u Ukrajini nađeni ostaci oružja proizvedenog u Sjevernoj Koreji, a mediji sa Zapada su od prilike do prilike tvrdili da to oružje, granate i rakete, ima ogroman učinak na rat do toga da projektili ne eksplodiraju kada pogode metu.

Sjeverna Koreja je siromašna i izolovana država i teško je vjerovati da može pomoći bilo kome, posebno u Ukrajini gdje se vodi rat koji doslovno topi resurse svih vrsta. Stoga bi pomoć iz Pjongjanga, ako je postojala, bila samo kap u moru ruskih potreba.

Sa druge strane, Rusija može pomoći Sjevernoj Koreji na više načina i to u sektorima u kojima Moskva stoji dobro. Na primjer, Pjongjangu može pomoći u hrani, ustupanju tehnologija, prodaji energenata i drugog što im je sankcijama uskraćeno. To se moglo vidjeti u augustu prošle godine kada je Moskva odlučila da Sjevernu Koreju de facto prizna kao nuklearnu silu, naruši sankcije za koje je glasala i spremi Pjongjang da zadaje glavobolju Washingtonu i Seulu.

Još tada je bilo jasno da Rusija želi ojačati neprijatelje svojih neprijatelja. Kremlj je čekao da se južnokorejsko oružje pojavi u Ukrajini i onda odlučio da u igru uvede Pjongjang.

Sjevernokorejski vođa došao je u Rusiju, pozvao Putina u uzvratnu posjetu, a onda je njegova vojska dobila špijunski satelit koji je godinama bezuspješno pokušavala da lansira.

Doček dragom (i jedinom) gostu

Putinov ponovni dolazak u Sjevernu Koreju, nakon što je 2000. godine sreo tadašnjeg vođu Kim Jong Ila, prošao je spektakularno u skladu sa dočecima koji su priređivani važnim zvanicama koje su posjećivali tu državu. Kao da je vrijeme stalo u godinama Kim Il Sunga koji je priređivao parade, sletove i dovodio desetine hiljada ljudi na stadione i trgove da učestvuju u programu.

Putinov dolazak možda je najvažnija posjeta za Pjongjang u ovom stoljeću, posebno u vladavini Kim Jong Una koji ga je dočekao na aerodromu i zagrlio ga. Zatim se Putin vozio ulicama okićenim njegovim fotografijama i zastavama Rusije, nakon čega su „lideri dvije zemlje gotovo cijeli dan proveli za pregovaračkim stolom u različitim formatima“, javili su ruski mediji.



Putin je poveo brojnu delegaciju, uključujući ministra vanjskih poslova, prvog potpredsjednika vlade, ministra odbrane i njegovog zamjenika, ministra zdravlja, šefa Roskosmosa i šefove drugih važnih državnih kompanija.

Uoči dolaska, Putin je objavio autorski tekst u listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće partije, zahvalivši domaćinu na „čvrstoj podršci“ u Ukrajini i obećavši da će Moskva stati uz Pjongjang da odbrani svoje interese uprkos „američkom pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama“. Dvije zemlje će nastaviti da se „odlučno suprotstavljaju zapadnim ambicijama da ometaju uspostavljanje multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na uzajamnom poštovanju pravde“, naveo je Putin i obećao da će „razvijati alternativne mehanizme trgovine i međusobnog poravnanja koje ne kontroliše Zapad“ te „izgraditi jednaku i nedjeljivu sigurnosnu arhitekturu u Evroaziji“.

Potpisano, dogovoreno, obećano

Potpisani su različiti sporazumi, ali među njima izdvaja se onaj o odbrani. Kim Jong Un je posjetu opisao kao „novo poglavlje“ u odnosima dvije države, što i jeste ako se zna da su potpisani dokumenti koji zamjenjuju one iz 1961., 2000. i 2001. godine. Državna novinska agencija KCNA je ocijenila da je ova posjeta „motor za ubrzanje izgradnje novog multipolarnog svijeta“.

Pomenuti sporazum jedan je od najvažnijih ruskih poteza u Aziji zadnjih godina. „Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas uključuje, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma“, rekao je Putin. Sporazum obuhvata „političku, trgovinsku, investicionu, kulturnu sferu, kao i sigurnosnu sferu“, rekao je Putin, nazivajući ga „revolucionarnim dokumentom koji simbolizuje zajedništvo“. Kako će se sporazum provoditi nije poznato, baš kao što i sporazum o vojnoj saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine od prošle sedmice ostavlja prostor za tumačenja.

Ipak, nema sumnje da je sporazum odgovor Moskve Zapadu zbog Ukrajine, jer ostavlja mogućnost da Pjongjang dođe pod ruski sigurnosni kišobran, kao što je došla Bjelorusija. Dokaz tome je i pomenuti Putinov članak koji implicira da Sjeverna Koreja može razvijati svoju ekonomiju unutar bloka koji predvodi Rusija. Koliko je daleko Pjongjang spreman ići u sigurnosnim aranžmanima sa Rusijom ostaje dilema i zbog stava susjedne Kine kojoj je Sjeverna Koreja strateški važna. Ali razvijanje ekonomskih veza, bez upliva sa Zapada, za Pjongjang sigurno je pobjeda.

U izjavama Putin nije ostavio dilemu da želi ojačati Sjevernu Koreju, jer je ugrožavaju SAD, Južna Koreja i Japan, te je njihovo ponašanje opisao kao „neprijateljsko“ i „konfrontacijsko“, pa je njegov boravak u Pjongjangu, ustvari, na nekin način gradnja ojačane Sjeverne Koreje koja će postati još veći sigurnosni i svaki drugi rizik sa svoje rivale. Suštinski, to je realizacija upozorenja koje je skoro dao Zapadu da će, zbog davanja zelenog svjetla Ukrajini da moderno oružje koristi i na teritoriju Rusije, naoružati neprijatelje Zapada.

Putin je rekao je da su isporuke Ukrajini naprednog oružja dugog dometa za napade na Rusiju, uključujući avione F-16, kršenje postojećih sporazuma. „U vezi s tim, Rusija ne isključuje daljnji razvoj vojno-tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom“, rekao je Putin.

U slučaju jačanja Sjeverne Koreje, koja je nuklearna i vojna sila, to bi značilo ustupanje modernog oružja, sistema i tehnologije. Malo je poznato javnosti da Pjongjang ima slabu protivvazdušnu odbranu, jer nema resursa da je razvija. Ruska pomoć u tom segmentu mogla bi narušiti nadmoć u zraku koju imaju SAD, Južna Koreja ili Japan.

Proteklih mjeseci Kim Jong Un je više puta poručio vojsci i narodu da se pripreme za rat sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, lansirao balističke rakete, uvježbavao artiljeriju u čijem je dometu Seul sa deset miliona stanovnika i naredio pojačanu proizvodnju naoružanja svih vrsta.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u javnosti se pojavljuje ideja da bi se taj rat mogao okončati po „korejskom scenariju“. Ta ideja je i sa Zapada, na primjer od Josepa Borrella, šefa diplomatije Evropske unije, ali kako vidimo kao moguće rješenje to razmatra i Kremlj, priželjkujući zaoštravanje na Korejskom poulotoku, čime bi vršio pritisak na Washington.

Putinova posjeta Pjongjangu na neka od ovih pitanja nije dala odgovor, ali je poslala poruku Washingtonu od kojeg zavisi odbrana Ukrajine. Kremlj se želi osloboditi stiska Zapada, dok najveći broj država Rusiji ne želi pomoći zbog straha od sukoba sa Zapadom. Sjeverna Koreja na tom planu nema šta izgubiti, pa nema sumnje da je spremna igrati ovu rusku igru.

Drugim riječima, Kim Jong Un je spreman postati dio evropske geopolitičke računice u okršaju Washingtona i Moskve, što je bio Putinov plan još prošlog ljeta. A da sjevernokorejski vođa postaje sve bliži Evropi, Putin je povrdio najavom kako će on uskoro posjetiti Moskvu. Tako bi ojačana Sjeverna Koreja, na račun rata u Ukrajini, mogla ugroziti pozicije Washingtona i saveznika na kineskim granicama. Iako potpuno izolovana, Sjeverna Koreja je problem za koji Washington nije našao odgovor desetljećima. Pronalaženje tog odgovora, bez učešća Moskve i Pekinga, još je teže.

#ArminSijamić #KimJong-un #Kremlj #Moskva #Pjongjang #Rusija #SAD #SjevernaKoreja #Ukrajina #VladimirPutin #Zapad #svijet