Članak

SUD BIH

Suđenje Dodiku i Lukiću odgođeno za 17. juli

Odgođen je za sutra zakazani nastavak suđenja predsjedniku Rs Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukiću zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

(Patria) - Odgođen je za sutra zakazani nastavak suđenja predsjedniku Rs Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukiću zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

Advokati odbrane potvrdili su za ATV da je ročište u Sudu BiH odgođeno za 17. juli.

Posljednje suđenje održano je 22. maja kada je Tužilaštvo BiH iznijelo materijalne dokaze. Sud BiH je odbio raniji zahtjev Dodikove odbrane da kao svjedok bude pozvan visoki predstavnik Christian Schmidt.

Sutkinja Sena Uzunović je kazala da je prihvaćen prijedlog odbrane da kao svjedoci budu saslušani Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda Rs, i Jelena Pajić-Baštinac, pravna savjetnica Dodika.

Prihvaćeno je izvođenje materijalnih dokaza, među kojima dio dokumenta s Bonske konferencije koji se odnosi na visokog predstavnika.

Dodikov advokat Goran Bubić ponovo je pozvao Tužilaštvo BiH da odustane od optužnice i time okonča ovaj slučaj.

Odbranu temelje na tvrdnji kako je Schmidt "stranac", a ne izabrani visoki predstavnik.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Schmidt donio odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Rs, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

#MiloradDodik #MilošLukić #SudBosneiHercegovine #Suđenje #BiH